Atenție: roșiile țuguiate sunt foarte periculoase!

http://www.dreamstime.com/-image20126612Din păcate, cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de aspectul produselor. Rezultatul? Cultivatorii și comercianții fac tot posibilul să-i mulțumească pe cumpărători. Vrei produse frumoase? Le ai, dar nu mai sunt sănătoase.

Probabil ai observat în ultimii ani, apariția roșiilor țuguiate, românești, pe tarabele din piață. Foarte multă lume le cumpără, ba mai mult, unele persoane cumpără doar acest tip de roșii, cu moț, deoarece sunt siguri că sunt românești și au încredere în agricultura autohtonă. Într-adevăr, sunt mai gustoase decât cele importate, dar din păcate nu și mai sănătoase.

Nu te-ai întrebat niciodată de ce au acel moț? Ei bine, este o malformație apărută în urma utilizării în exces a următoarelor substanțe:

  • Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România)
  • 2.4-D – stimulent și pesticid de tip hormonal

„Orice exces duce la acumulare în plantă, în fructe și implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului”, declară Floarea Burniche, cercetător Stația de Cercetare Experimentală Buzău.

„Stimulenții pentru fructificare, pe bază de 2.4-D, un erbicid care stimulează legarea florilor, produc un mucron (țugui) la vârful fructului. Există și un hibrid bulgăresc, prekos, care prezintă, prin caracterul său de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Însă, când 2.4-D este aplicat necorespunzător, acel țugui este mai mare, foarte bine evidențiat, având dimensiunea de 4 mm. – 6 mmPrin folosirea excesivă a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară„, a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultură și Floricultură Vidra (ILFV).

„Anterior apariției normelor europene în domeniul agriculturii, Ethrel-ul era la mare căutare, însă se folosea doar pe culturile de tomate destinate industrializării. Însă, inventivi cum sunt românii, cei din solarii au constatat că, dacă aplici Ethrel-ul, poți ieși cu roșiile pe piață cu circa 2 săptămâni înainte, când prețurile sunt mult mai bune. Acest produs a fost, însă, interzis. Totuși, în momentul de față nu putem stabili de unde fac ei rost de acest stimulent. Poate găsesc în țările vecine”, spune reprezentantul ILFV.

Această substanță a fost interzisă și în India, deoarece era folosită în exces pe culturile de banane. În restul țărilor din U.E., nu este interzisă, dar cantitatea admisă este foarte mică, iar comercianții nu pot abuza, deoarece culturile sunt verificate, spre deosebire de cele din România.

De ce folosesc producătorii aceste substanțe?

  • O roșie crudă, de-abia crescută pe fir, se coace în 3 zile, indiferent de vreme
  • Producție foarte mare: din 50 de flori, 49 fac roșii (în mod normal doar 30/50)
  • Profitul este mult mai mare, datorită perioadei de vânzare

„Îmi pare rău să zic asta, dar probabilitatea ca legumele și fructele să fie mai puțin contaminate este dacă achiziționăm produsele din supermarketuri pentru că acestea sunt mai controlate. Din păcate, micii cultivatori nu respectă nicio normă fitosanitară. La controalele anterioare derulate de noi, am găsit nitrați pentru că aruncau cu lopata. Unde cădea, acolo era dezastru dacă nimereai o asemenea legumă. În plus, unele pesticide se mai fură sau se dau pe sub mână”, a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare București (ICA).

Care sunt efectele pesticidelor asupra organismului nostru?

  • favorizează apariția obezității și a supraponderalității
  • favorizează apariția cancerului
  • favorizează declanșarea bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare
  • au efect perturbator hormonal: la băieți scade fertilitatea, iar la fete provoacă apariția precoce a pubertății
  • cresc riscul de cancer de sân la femei și cancer testicular sau de prostată la bărbați

„Aceste pesticide au efecte nebănuite: cresc prevalența apariției supraponderalității și obezității din cauza faptului că determină transformarea preadipocitelor în adipocite. Ethrel-ul sau 2.4-D sunt unele dintre cele mai vechi pesticide cu efect hormonal, de coacere uniformă, de aceea se și folosesc adesea la roșii. Dacă producătorii nu le tratează, din 50 de flori doar 30 fac fructe, dar dacă le tratează cu astfel de substanțe, din 50 de flori, 49 fac fructe.”, punctează Mencinicopschi.

Din păcate, situația se va schimba radical doar în momentul în care micii producători și comercianți vor fi controlați periodic de către instituțiile abilitate.

Tot ceea ce ne rămâne nouă, consumatorii, de făcut este să nu mai cumpărăm astfel de alimente și chiar să le spunem comercianților motivul. Astfel, îi vom obliga să ne ofere produse sănătoase.

Surse: b365.ro, stirileprotv.ro

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

8 comments
adihasi1
adihasi1

EU CULTIV IN GRADINA MEA SI NU AM PUS DECAT INGRASAMANT ORGANIC SI SUNT APROAPE LA FEL ...POATE CA TOTUSI EXISTA O ALTA EXPLICATIE ...O FI SOIUL ???? :))))  SE MAI INTAMPLA :))

FitnessNutritie
FitnessNutritie moderator

@adihasi1 Într-adevăr, este și un soi care are această formă, dar de obicei, la piață, toate roșiile țuguiate sunt identice (mărime, formă), ceea ce dă de gândit.

florin sorinel
florin sorinel

prima data interesati-va ce este 2.4d si apoi scrie-ti.


florin sorinel
florin sorinel

numai prosti scrise de oameni de stinta comunisti(nu va nai spalati cu sapun ca este un produs chimic! ,si oare parfunul? etc...)


AlexandraMoldoMax
AlexandraMoldoMax

mai mereti in frantz.si bunica are asa ceva in gradina si nu le da cu pesticide s-au alte porcarii.ce dreq acuma nimik nu mai e sanatos.hai sa mancam pamant. 

AlexandraMoldoMax
AlexandraMoldoMax

mai mereti in frantz.si bunica are asa ceva in gradina si nu le da cu pesticide s-au alte porcarii.ce dreq acuma nimik nu mai e sanatos.hai sa mancam pamant.

paulpacurar
paulpacurar

AlexandraMoldoMax exact la asta ma gandeam si eu; este oare acest articol scris doar asa, sa fie ceva interesant sau chiar are suport in realitate.... Si eu prefer acele rosii, dar nu de ieri..