Gălbenușul și calitățile sale nutriționale

GalbenusAproape fiecare sportiv știe despre utilitatea pe care albușurile de ou o au în alimentația de zi cu zi. Un albuș de ou conține 3,6 gr. de proteine, cu numai 17 calorii și grăsimi 0. Dar gălbenușul de ou, care este bogat în colesterol, este de multe ori aruncat afară, împreună cu nutrienții săi valoroși.

Gălbenușurile de ou conțin acizi grași omega-3, în formă de acid docosahexaenoic (DHA), aceeași grăsime sănătoasă, care se găsește și în pește, cum ar fi somonul. DHA este esențial pentru comunicarea între celulele din sistemul nervos, pentru creier și pentru funcțiile ochiului și reglementarea profilelor de grăsime din sânge. Obiceiurile alimentare ale multor oameni fac ca acestea să fie deficitare în Omega-3, iar acest deficit poate duce la probleme articulare și pierderea masei musculare, în plus față de o serie de alte probleme. Un gălbenuș de ou conține 18 mg de DHA; DHA îmbogățite cu ouăle conținând 120-150 mg per ou. Acestea sunt ouăle produse de găinile hrănite cu o dietă specială bogată în DHA.

Un alt nutrient valoros, ce se găsește, de asemenea, în gălbenușurile de ou este lecitina. Lecitina îmbunătățește dinamica celulelor membranei, care deține controlul asupra a ceea ce intră și iese din corpul tău. De asemenea, ajută la menținerea nivelului de colesterol și grăsimi și ajută sistemul gastro-intestinal, în vindecarea de la utilizarea de analgezice. Fiecare celulă din corpul uman are nevoie de lecitină, mai ales că această fosfolipidă este dificil de găsit  în alimente sănătoase în afară de ouăle întregi. Ele sunt cel mai bun pariu că vei atinge cota optimă de lecitină. Adulții au nevoie de cel puțin 6 gr. de lecitină zilnic, sportivii de performanță sau culturiștii având nevoie chiar de mai mult. Un ou mare conține un pic mai mult de 1 gr. de lecitină, deci nu renunța la centrul de putere galben din centrul oului.

Data viitoare când ai 4-6 albușuri de ou și vrei să faci o omletă, fii sigur că amesteci și 2 gălbenușuri înăuntru. Nu numai că îi va îmbunătăți gustul, dar vei transforma o proteină de înaltă calitate nutrițională, într-una de care vor beneficia întregul corp, nu doar mușchii.

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments