Exerciţii

abdominalibratedeltoizi

pectoralispate

picioare

 

Exerciţii

Exerciţiul fizic reprezintă o acţiune efectuată sistematic şi conştient în vederea perfecţionării dezvoltării fizice a capacităţii motrice a oamenilor. Exerciţiul fizic poate fi definit şi ca o activitate prin care se urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate şi a condiţiei fizice.

Exerciţiul fizic este important pentru menţinerea sănătăţii mentale şi corporale. Oricare ar fi acesta, de la alergare uşoară la exerciţiu fizic dificil, trebuie făcut regulat.

Exerciţiul fizic şi sportul s-au menţinut de-a lungul timpului sub diferite forme; pe de-o parte, prin puterea tradiţiei, a obişnuinţei, pe de altă parte, prin trebuinţa naturală a organismului pentru o activitate corporală. În timp exerciţiul a devenit fenomen social ducând la formarea de deprinderi motrice puse în serviciul producţiei şi al organizării apărării, a însemnat perfecţiunea naturii biologice a omului şi s-a transformat într-o importantă componentă a vieţii individului.

Exerciţiile de culturism / fitness sunt mişcările efectuate împotriva unor rezistenţe, şi anume, greutăţi libere, propria greutate, aparate, benzi elastice. Scopurile efectuării acestor exerciţii pot fi: mărirea masei musculare, mărirea forţei, tonifierea muşchilor, îmbunătăţirea performanţelor sportive, etc.

Caracteristicile exerciţiului fizic:

  • influenţează atât sfera biologică, cât şi pe cea psihică;
  • se repetă sistematic în funcţie de obiective;
  • se poate adapta în funcţie de sex, vârstă, grad de pregătire fizică;
  • conţinutul exerciţiului fizic este determinat de mişcările corpului sau a segmentelor
  • se cuantifică prin volum, intensitate şi complexitate.

Exerciţiile de bază sunt exerciţiile care implică mai multe articulaţii şi mai mute grupe musculare şi se efectuează de obicei cu greutăţi libere (haltere, gantere). Ele au ca scop mărirea masei musculare şi a forţei, ele construind baza grupelor musculare. La genuflexiuni, de exemplu,  sunt implicate articulaţiile coapsei, genunchiului şi a gleznei. Genuflexiunile sunt utilizate în principal pentru dezvoltarea cvadricepsului, dar stimulează şi bicepsul femural, fesierii şi gambele.

Exerciţiile de izolare sunt exerciţiile care implică o singură articulaţie şi o singură grupă musculară şi se efectuează de obicei la aparate sau în unele cazuri cu greutăţi libere. Ele se folosesc în special în perioadele de definire musculară. Nu trebuie să încercaţi să folosiţi încărcături mari, ci să vă axaţi pe o formă foarte strictă de execuţie.

Exerciţiile izotonice („acelaşi ton”) se referă la contracţia completă a muşchilor. Aceste tipuri de exercitii pot fi efectuate în scopul dezvoltării unor anumite grupe de muşchi şi a creşterii flexibilităţii articulaţiilor, întinderea ligamentelor şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.

Exerciţiile izometrice („aceeaşi lungime”) implică de obicei aplicarea forţei musculare împotriva unei rezistenţe, muşchii respectivi nemodificându-şi lungimea. Exemple sunt exersarea fortei musculare asupra unui perete sau ţinerea braţelor lateral, nemişcate. Aceste exerciţii contribuie la întărirea braţelor, umerilor, pieptului şi picioarelor.

Exerciţiile aerobice. “Aerobic” înseamnă “cu oxigen” şi exercitiile aerobice implică mai mulţi muşchi angajaţi în activitate continuă. Cei mai mulţi culturişti, ca şi alte persoane active care se antrenează în mod regulat, efectuează anumite tipuri de aerobic. Scopul este de a arde cât mai multă grăsime, urmând şi o dietă potrivită. Exerciţiile aerobice ajută întreg organismul: tonifică şi întăresc muşchii şi celelalte părti ale corpului care sunt solicitate, îmbunătătesc randamentul plămânilor şi al muşchilor cu ajutorul cărora se realizează respiraţia şi sporesc randamentul şi capacităţile inimii care, fiind formată aproape numai din muşchi, solicită încontinuu oxigen.

Exerciţiile de stretching. În limba română, acest cuvânt englezesc se traduce prin „întindere”, însă a căpătat în sport o semnificaţie mai largă, aceea de „complex de exerciţii de întindere, cu capacitatea de a îmbunătăţi flexibilitatea şi mobilitatea organismului”. Stretchingul menţine muşchii supli, te pregăteşte pentru mişcare şi te ajută să faci trecerea zilnică de la sedentarism la o activitate energică, fără un efort exagerat. Exerciţiile de stretching sunt excelente şi pentru cei care doresc să îşi mărească masa musculară. Chiar în lipsa antrenamentelor cu greutăţi, stretchingul are capacitatea de a menţine forţa şi masa musculară la un nivel acceptabil, iar pentru cei ce se antrenează, exerciţiile de întindere sunt recomandate fiindcă ameliorează mobilitatea, previn accidentările, reduc intensitatea febrei musculare şi grăbesc recuperarea, toate acestea însemnând până la urmă creşterea performanţei generale şi implicit a masei musculare. Stretchingul presupune mişcări de întindere a părţilor mobile ale articulaţiilor şi muşchilor. Articulaţiile se întind până aproape de limita permisă. Stretchingul se realizează după o prealabilă încălzire a întregii musculaturi. Acesta creste treptat tonusul muscular, alungeşte şi întăreşte fibrele musculare şi ţesuturile periarticulare (tendoanele). Exerciţiile de tip stretching cresc forţa şi rezistenţa musculară, stimulează circulaţia sangvină şi a substanţelor nutritive, ducând astfel la fortificarea sistemului osos.