Beneficiile căpșunilor pentru sănătate

capsuniToată lumea știe cât sunt de delicioase. Cu toate acestea, nu multă lume știe ce calități nutriționale au. Mai jos sunt 8 dintre cele mai importante beneficii ale consumului de căpșuni asupra organismului:

Dietă

O cană de căpșuni conține peste 13% din necesarul zilnic de fibre alimentare și doar 43 kcal. Fibrele alimentare din căpșuni ajută la menținerea digestiei sănătoase, la scăderea tensiunii arteriale precum și la evitarea supraalimentării.

Antioxidanți

Căpșunile conțin compuși chimici numiți fenoli. Antocianina, un fenol găsit în abundență în căpșuni, dă culoarea roșie fructelor. Atunci când se consumă alimente bogate în antocianină, nivelul acidului uric crește, acesta având un rol antioxidant în organism.

Anti-inflamator

Fenolii din căpșuni luptă împotriva multor boli inflamatorii, cum ar fi osteoartrita, astmul și ateroscleroza, prin inhibarea ciclooxigenazei (COX), în același mod în care o fac aspirina și ibuprofenul. Avantajul consumului de căpșuni față de medicamente este că nu are efecte secundare nedorite.

Anti-cancer

Antioxidanții și agenții anti-inflamatorii găsiți în căpșuni, luptă împotriva debutului multor forme de cancer. În această luptă, participă și vitaminele C și B9 dar și flavonoidele Quercetin și Kaempferol.

Ochi sănătoși

De curând, a fost publicat un studiu din care reiese că 3 sau mai multe porții de căpșuni pe zi pot reduce posibilitatea de a dezvolta degenerescența maculară.

Vitamina C

O cană de căpșuni conține 136% din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant eficient, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, asigura un sistem imunitar sănătos și bloca apariția bolilor oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară.

Mangan

O cană de căpșuni conține 21% mangan, un nutrient esențial care acționează ca un antioxidant puternic și agent anti-inflamator. Prin creșterea nivelurilor de superoxid-dismutaza (SOD), enzimă responsabilă cu regenerarea celulelor, manganul nu numai că ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ, dar diminuează și inflamația celulară, o altă cauză a numeroaselor boli cardiovasculare.

Oase sănătoase

Manganul este, de asemenea, foarte benefic pentru sănătatea oaselor, ajutând la construirea și menținerea structurii acestora. Potasiul, vitamina K și magneziul din căpșuni sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea oaselor.

Este sezonul lor, bucură-te de ele! 😀

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments