Beneficiile consumului de țelină pentru sănătate

beneficii-telinaÎți place țelina? Sper că da, pentru că este un aliment foarte sănătos care ar trebui să facă parte, obligatoriu, din dieta ta zilnică.

Iată principalele motive:

Previne apariția cancerului

Cumarina conținută de țelină ajută la prevenirea apariției cancerului.

Reglează tensiunea arterială

Ftalidele conținute de țelină relaxează mușchii din jurul arterelor și permite vaselor să se dilate, astfel ajutând la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, la reglarea tensiunii arteriale ajută și mineralele conținute de țelină, precum calciul, magneziul și potasiul.

Scade colesterolul negativ

Tot ftalidele contribuie și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, prin creșterea producției de acid biliar.

Întărește sistemul imunitar

Vitamina C găsită în țelină ajută la întărirea imunității.

Ajută la slăbire

Nu provoacă în mod direct arderea grăsimilor, dar ajută la slăbire datorită „caloriilor negative” (organismul trebuie să consume mai multe calorii pentru a digera țelina decât numărul de calorii pe care le are aceasta) și datorită fibrelor pe care le conține.

Este un diuretic natural excelent

Țelina a fost folosită ca diuretic de secole. Efectul său diuretic este datorat cantității echilibrate de potasiu și sodiu din țelină, care ajută la eliminarea excesului de lichid din organism, prevenind formarea pietrelor la rinichi.

Are efecte anti-inflamatoare

Poliacetilena din țelină este un ajutor extraordinar în afecțiuni precum artrita reumatoidă, osteoartrita, guta, astmul și bronșita.

Îmbunătățește viața sexuală

2 feromoni conținuți de tulpina țelinei, – androstenonul și androstenolul, cresc nivelul de excitare în organism.

Precauții și contraindicații

Țelina face parte dintr-un grup de alimente care pot provoca reacții alergice severe, potențial cauzatoare de șoc anafilactic fatal. Prin urmare, cei care sunt alergici la legume trebuie să fie foarte atenți și să verifice etichetele produselor alimentare (chiar și mici urme de țelină poate provoca reacții).

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments