Beneficiile dafinului asupra sănătății

beneficii-dafinFiecare gospodină are în cămară plicuri cu condimente pe care le foloseşte ca să dea aromă bucatelor. Multe din plantele aşa de bine mirositoare au însă, pe lângă rolul lor în bucătărie, valoare de medicament. Iar premiantul întâi este dafinul.

Terapie si magie

Când auzim cuvântul laur, îl asociem imediat cu co­roanele care li se puneau pe frunte, în Roma şi Grecia an­ti­că, personalităţilor de excepţie: câştigătorii de olim­piade, vitejii din războaie, filozofi şi poeţi. Întemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medica­men­te. Hipocrate descrie frunzele şi seminţele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epi­demiilor de holeră şi de malarie, în tratarea dizenteriei şi a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor în tim­pul na­şterii. Avicena considera da­finul unul din cele mai eficiente leacuri în cazuri de du­reri în articulaţii, apnee, dar şi încordare nervoasă. Scoar­ţa şi seminţele le folosea în tratarea colecistitei şi a nisipului în vezica urinară. Galenus ştia că toate păr­ţile plantei au efecte antisep­tice, antimicrobiene şi de cal­mare. Calităţile lui gastrono­mice au fost desco­pe­rite mai târziu, după apa­riţia în Franţa, în anul 1652, a unei cărţi scrise de bucă­tarul personal al Mariei de Me­dici, care ridica în slăvi condimentul cel aromat.

Preparate din foi de dafin

Uleiul de dafin

Mod de preparare: se râşnesc sau se sfărâmă 10 g frunze de dafin (proaspete – 30 g), se ames­tecă cu 1 pahar de ulei vegetal nerafinat (de in, po­rumb sau floa­rea-soarelui), sau cu unt de casă (se poa­te şi cu osân­­ză topită), se pune la macerat timp de o săptă­mâ­nă, într-un loc fără lumină, apoi se strecoară. O metodă mai rapidă: se ţine castronelul cu 500 ml de ulei şi 90 de frunzuliţe sfărâmate, acoperit cu capac, pe baie de aburi timp de 3 ore.

Tinctură de dafin

Mod de preparare: 50 g frunze se macerează în 500 ml de alcool dublu rafinat, timp de 14 zile.

Tratamente interne

Artrite, paralizii, crampe musculare, reuma­tism, entorse, lovituri

Se încălzeşte locul afectat cu căldură uscată, timp de 6-8 minute, se unge cu iod şi se aplică compresă cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freacă timp de 10 minute locul afectat cu uleiul încălzit puţin. Procedura diminuează durerile.

Boli ale articulaţiilor

O frunză mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spa­lă, se usucă şi se rupe în câte­va bucăţi. Se râşneşte îm­preună cu 3 cuişoare, câte o lingură de seminţe de in, de mărar, coriandru şi chimen. 1/2 linguriţă de amestec se pune în mân­care sau se bea cu apă, în tim­pul meselor, de 2 ori pe zi. Reţeta este contra­indi­cată per­soanelor ce n-au voie să consume condi­mente, de ex. cele cu ulcer gas­tric. Efec­tul apare în 2 săptă­mâni. Articulaţiile ca­pătă o mo­bilitate mai bună, se diminuează durerile, veţi urca scă­rile mai uşor, mai ales dacă tratamentul cu da­fin este aso­ciat cu un regim ali­mentar bazat pe legume şi fructe proas­pete, fără carne şi alcool. Reţetele fa­vo­rizează şi îm­bu­nătăţirea stării în­tre­gului orga­nism. Me­toda este contra­indicată bolnavilor cu tensiune mică, gastri­tă, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi şi coa­gula­bili­tatea sângelui scăzută.

Bronşită

Frunzele de dafin acţionează ca un expectorant. Câte o linguriţă de frunze de dafin zdro­bite amestecate cu frunze de salvie şi eucalipt se fierb timp de 10 minute în 500 ml de apă acoperită cu capac, pe un foc domol. Se bea călduţ, câte 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.

Cancer la gât şi esofag

Se picură 15 ml tinctură de dafin (puteţi măsura cu o seringă) în 50 ml de apă sau, mai bine, într-un ceai preparat din 3 frunze rotun­de de muşcată cu flori roşii şi 300 ml de apă. Se ţine 20-30 sec. în gură, cu capul ridicat, apoi se înghite. În faze avan­sate, în apă se mai adaugă 10 pi­că­turi de suc de usturoi şi 4 linguri de suc de pat­lagină. La fie­care 5 zile, numărul de pi­că­­turi de suc de usturoi creş­te cu 5, până s-a ajuns la o lingură de suc, apoi scad treptat, până la 10 picături. Sunt posibile dureri de cap şi senzaţie de ardere în gât, dar tratamentul nu se între­rupe. La 30 minute după ad­mi­nistrare, se consumă în­cet o lingură de miere de albine. Se iau pe limbă câteva picături de miere, se ţin în gură până se dizolvă aproa­pe în totalitate, se repetă până se termină toată mie­rea din lingură. Concomitent, se fierb 2 linguriţe de flori sau fructe de soc, în 200 ml de apă. Se beau câte 2 lin­guri, de 3-4 ori înainte de masă. Cu so­luţia rămasă, se face gargară de 3 ori pe zi, între mese. De fiecare da­tă se încălzeşte puţin înainte de procedură.

Colecistită cronică

10-15 picături de ulei de dafin se beau amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de mi­nute înainte de masă.

Diabet zaharat

Dafinul este una din plantele recomandate pentru regla­rea nivelului de zahăr în sân­ge, în spe­cial în faze incipiente. Pot fi folosite diferite metode de preparare a reme­diilor.

Infuzie – 10 frunze de dafin şi 600 ml de apă clo­cotită. Se lasă vasul învelit în plapumă timp de 3 ore. Se beau 150-200 ml dimi­nea­ţa, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori în timpul zilei, împărţit în doze egale, cu 30 de minute înainte de masă. Pentru un efect mai bun, la prepa­rarea infuziei se adau­gă şi 2 linguriţe de se­minţe de patlagină.

Decoct – 15 frunze de dafin, o lingură rădăcină de brusture tocată şi 300 ml de apă. Frunzele se rup mă­runt şi se pun pe foc într-un vas emailat, cu apă rece. Du­pă primul clocot se mai lasă pe un foc slab încă 5 minute, apoi se toarnă în termos şi se infuzează timp de 4 ore. Lichidul strecurat se bea în timpul zilei, călduţ, cu înghiţituri mici. Curele durea­ză 3 zile, cu pauze de 10 zile între administrarea infu­ziei sau a decoctului. Dozele administrate se corec­tează în func­ţie de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie. De exemplu, atunci când valorile sunt în jur de 180-230 de unităţi, se beau 200 ml dimi­neaţa, iar după scă­derea valori­lor la 130-150 de unităţi doza se micşo­rează la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, apoi urmează pauza obligatorie de 4 săptămâni.

Preparatele din frunze de dafin nu le sunt re­co­mandate persoanelor ce au, pe lângă diabet, şi afec­­ţiuni grave de inimă, celor cu nivelul scă­zut de coa­­gulare a sângelui, în faze foarte avan­sate de dia­bet, femeilor însărcinate sau care alăptează.

Ficat mărit

Se pune pe foc 1 l apă, cu 30 de frun­ze de dafin to­cate mărunt, câte 1/4 lingu­riţă de seminţe de mărar, ţelină, urzi­că şi pătrunjel. Se fierb pe un foc do­mol, până ce nivelul apei scade la ju­mă­tate. Du­pă răcire, lichidul se stre­coară şi se amestecă cu 10 linguri de miere de albine. Remediul se păs­trează la fri­gider. Se beau câte 100-150 ml o dată pe zi, înainte de culcare, puţin încălzit. O cură poate dura până la 3 luni, cu mici pauze după fiecare lună.

Imunitate scăzută

10 g frunze rupte în bucăţi mici se pun în apă fierbinte (300 ml), se aduc până la punctul de fierbere şi se lasă pe foc 5 minute. Se toarnă într-un termos şi se lasă la infuzat timp de 3 ore. Apoi se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici câte o lingură, pe tot parcursul zilei. Se fac cure de 3 zile, cu o pauză de 2 săptămâni între cure. Infuzia se prepară zilnic şi se bea proaspătă, nu se păstrează pentru a 2-a zi. Cei care sunt predispuşi la constipaţie tre­buie să includă în dietă produsele pentru îmbunătăţirea digestiei: sfeclă, prune, pâine de graham.

Psoriazis

Se toacă mărunt 10 frunze mari de da­fin, se amestecă cu 3 linguri de dentiţă şi o linguriţă de rostopască, se infu­zează timp de 2 ore, în 650 ml de apă clo­cotită, în termos sau în vas învelit în pro­sop flau­şat. Se beau câte 75-100 ml (în funcţie de greutatea cor­porală), de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Respiraţie urât mirositoare

Câte o lingură de frunze de dafin şi mentă tocate mărunt se fierb timp de 10 minute în 700 ml de apă. Se strecoară şi se clăteşte gura între mese, de 3-4 ori pe zi.

Stomatită, gingivită

O lingură de foi de dafin tocate, şi codiţele de la 4-5 dovleci sau dovlecei se pun pe foc cu 500 ml de apă rece. Se aduc până la punctul de fierbere, se lasă pe flacără mică timp de 15 minute şi se strecoară. Se clăteşte gura cu lichidul cald, de 2 ori pe zi, apoi se îmbibă un tampon cu infuzie şi se ţine pe dintele bolnav.

Tratamente externe

Boli de piele

Râşniţi 30 frunze de dafin şi un pumn de volbură uscată. Pulberea obţinută se umezeşte cu apă sau ceai de rostopască pentru a forma o masă den­­­să ca o cremă. Se întinde pe celofan sau hâr­tie de per­ga­ment şi se aplică pe zona afectată, pentru o jumă­tate de oră. Du­pă ce scoateţi cataplasma, nu spălaţi zo­na afectată cu apă, ştergeţi cu un prosopel uscat.

Eczeme, dermatite, scabie, pso­riazis

Se ameste­că 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupăr tocate mărunt şi 12 lin­guri de unt sau untură de gâscă topită. Ali­fia se apli­că pe locurile afec­tate. Articu­la­ţiile dureroase se ma­sea­ză zilnic, înainte de culcare, şi se învelesc cu un fu­lar de lână. Bolnavilor cu tuse puternică li se fac frecţii pe spate şi piept.

Excitabilitate nervoasă crescută, insomnie

Se recomandă să aşezaţi o crenguţă proaspătă sau uscată de dafin la capătul patului. Aroma de laur înlătură per­fect stările de stres. Dacă doriţi şi un efect somnifer, pu­­­neţi o crenguţă sau câteva frunze aromate şi sub pat, iar pe frunte şi pe ceafă se aplică câteva frunze înmu­ia­­te în prealabil, timp de 15 minute, în apă fierbinte. Se leagă capul cu un batic de lână sau de bumbac. Lau­rul poa­te înlo­cui şi o dădacă pentru un copilaş mic. Pu­neţi câteva frunze în lea­găn şi copilul se li­nişteşte şi adoar­­­me.

Hemoroizi

Într-un litru de apă se fierb, timp de 5 minute, 10-12 frunze de da­fin. Se in­fuzează până ce temperatura coboară la 38 de grade şi se strecoară. Se fac băi de şezut, până la răci­rea de­coctului. Procedura se repetă de 3-4 ori pe săptămână.

Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, ră­ceală, dermatoze

Câteva frunze mari de dafin se ţin în apă fierbinte, timp de 15-20 de minute. Se aplică pe locurile afectate, aşezându-le una lângă alta, sub formă de cataplasmă. Se acoperă cu o bucată de ţesătură de lână şi se pansează pentru 40-60 de minute. Dacă ră­ceala este asociată cu tuse puternică, frunzele se aplică pe piept şi pe spate.

Transpiraţia picioarelor

Se prepară o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin şi 10 frunze de stejar într-un litru de apă fierbinte, apoi se face o baie caldă timp de 25 minute.

Băi cu frunze de dafin pentru boli nervoase, articulaţii dureroa­se, probleme ale vezicii urinare sau boli ginecologice

O lingură de pulbere din frunze de dafin se pune în 250 ml apă. Se ţine timp de 10 minute pe un foc slab şi se infuzează 30 de minute. Separat, se prepară o in­fuzie dintr-un pahar de coji de portocale, lămâi sau alte citrice sau un pahar de cren­gu­ţe tinere cu ace şi conuri verzi de brad, pin sau mo­lid, tocate mărunt şi opărite cu 700 ml de apă clocotită, după ce dă primul clocot. Decoctul şi infuzia se toarnă în cadă (tempe­ratura apei să fie de 36-37 de grade), un­de bolnavul stă timp de 10-15 minute. O cură durează 10-14 zile şi se repetă du­pă o pauză de 10 zile.

Dacă nu aveţi timp pentru prepararea remediilor, adăugaţi regulat frunze de dafin în mâncare sau sfărâ­maţi o frunză şi mestecaţi-o, o dată pe zi, câteva mi­nu­te. Vă va ajuta să vă întăriţi şi să vă protejaţi orga­nis­mul împotriva infecţiilor, să diminuaţi nervozitatea şi să preveniţi durerile de inimă, în caz de angi­nă pecto­rală. Cel mai bine e să cumpăraţi o plantă de da­fin în ghiveci şi să mestecaţi frunzele proaspete. Con­­comi­tent, veţi proteja casa de molii, muşte şi gân­daci.

Sursa: Formula AS

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments