CrossFit: DA sau NU?

Unii dintre voi poate au auzit de CrossFit. Conceptul a apărut pentru prima oară acum câțiva ani și s-a bucurat de un succes imediat. Pe site-ul oficial, apare acum zilnic câte o nouă rutină de fitness, denumită antrenamentul zilei. Rutinele poartă nume, de obicei, de femei și constau în diferite exerciții și probe combinate, iar practicanții sunt invitați să posteze timpii scoși. Conceptul s-a dezvoltat mult, apărând multe concursuri locale și regionale pentru desemnarea posesorului/posesoarei de cea mai bună condiție fizică.

crossfit

Iată câteva exemple de rutine:

Helen

Completați 3 runde, înregistrați-vă timpul:

 • Sprint 400 m.
 • 21 ridicări de kettlebell (24 kg.)
 • 12 tracțiuni

Fran

Completați 3 runde, înregistrați-vă timpul:

 • 21 ridicări de halteră (o genuflexiune urmată de ridicarea halterei deasupra capului)
 • 21 tracțiuni
 • 15 ridicări de halteră
 • 15 tracțiuni
 • 9 ridicări de halteră
 • 9 tracțiuni

Rankel

Completați cât mai multe runde în timp de 20 minute:

 • 6 repetări – îndreptări cu bara de 100 kg.
 • 7 burpee + tracțiuni
 • 10 ridicări de kettlebell
 • alergare 200 m.

Deși a rămas foarte popular, CrossFit-ul se află sub un tir constant de critici. Care sunt argumentele pro și cele contra pentru acest tip de antrenament? Le vom prezenta în continuare.

crossfit2Pro

Varietate

Multitudinea de rutine, combinații de exerciții fac să nu te poți plictisi. Multe exerciții e posibil să nu le fi făcut niciodată, iar încercarea lor va avea efect psihologic pozitiv.

Efort

CrossFit-ul este construit pe o structură competitivă în care țeluri se nasc și recorduri sunt realizate pentru a fi bătute. Asta face ca practicanții să dea cât de mult pot, ceea ce face ca activitatea fizică să fie foarte productivă.

Plăcere

Acest aspect este poate cel mai pozitiv dintre toate. Practicanții chiar fac cu plăcere CrossFit-ul.

Continuitate

Niciun program nu este eficient dacă nu te ții de el, iar de CrossFit nu te prea poți dezlipi odată ce l-ai început.

Îmbunătățire fizică generală

Scopul antrenamentelor de CrossFit este să devii bine proporționat. Nu vei deveni prea musculos, prea definit sau prea puternic, ci mai degrabă o combinație a acestora. Motto-ul CrossFit-ului este: Specialitatea noastră este să nu devii specializat. Luptele, supraviețuirea, multe sporturi și viața în general, cer unele aptitudini fizice și, în medie, sancționează specialistul. Pentru acest motiv, mulți care lucrează în poliție sau în cadrul armatei aleg programe de antrenament de tip CrossFit.

Contra

Pericolul greutăților mari

Mulți experți în fitness și medici sportivi au venit cu argumente valide asupra pericolului asociat cu unele rutine. De exemplu, o rutină cere, printre altele, să efectuezi smuls cu haltera de 60 kg. pentru 30 de repetări. Smulsul, prima probă a halterofililor este o mișcare explozivă și nu se recomandă mai mult de 5-6 repetări la o serie, datorită complexității tehnicii pe care o cere. Alt exemplu este o rutină care cere să faci îndreptări cu 110 kg., o greutate cu care foarte puțini pot face un număr decent de repetări.

Lipsa progresului

Faptul că rutinele nu ajung să fie efectuate de mai mult de trei ori este un dezavantaj important. Nu îți poți urmări corect progresul la anumite exerciții. Majoritatea antrenorilor sunt de acord că este nevoie de o formă de măsură pentru progres.

Absența unui program personalizat

Chiar dacă creatorii CrossFit-ului spun că rutinele pot fi personalizate foarte ușor, resursele puse la dispoziție pentru așa ceva nu prea se găsesc. De fapt, site-ul lor oficial spune clar că antrenamentul zilei poate fi urmat doar de cei cu experiență din haltere, powerlifting sau gimnastică. Acum, câți dintre noi au avut asemenea experiențe?

Eficiență

În timp ce CrossFit-ul este foarte bun pentru cei care au deja o anumită condiție fizică și doresc îmbunătățirea ei, el nu este eficient pentru majoritatea celor care au ca scop să mai slăbească puțin sau să mai câștige ceva mușchi și forță. Aceștia din urmă e bine să se orienteze după programe și rutine specifice îndeplinirii dorinței lor.

În final, CrossFit-ul este un stil de antrenament excelent, dar, din păcate, nu este pentru toți.

Sursa: Revista Culturism & Fitness – Alexandru Bolborici

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

1 comments
Andreea Crossfiteritza
Andreea Crossfiteritza

Imi place cum ai subliniat partile bune si rele ale CrossFitului. 

Chiar daca suna foarte bine, pentru a evita accidentarile fiecare dintre noi e responsabil sa-si cunoasca propriul corp si sa nu exagereze cu greutatile. Dar si mai important este calitatea si experienta antrenorilor - ei te vor indruma la fiecare antrenament!


CrossFit-ul a luat in sfarsit amploare si in Romania - deja sunt 3 sali acreditate de Crossfit: Uzina - CrossFit Columna, Groove si Kryptea - si sper sa fie din ce in ce mai multe.


Eu ma simt ca acasa la Uzina ( www.uzina.ro ) dar sunt sigura ca oricine isi va gasi locul in orice sala de Crossfit. Partea buna e ca toate salile ofera o sedinta gratuita si asa ai ocazia sa le testezi pe toate si sa o alegi pe cea potrivita tie.