Cum să citim etichetele alimentare

etichete-alimentareEticheta cuprinde informaţiile care te ajută să optezi pentru un anumit produs, în funcţie de nevoile tale specifice, de dieta pe care o urmezi, de gusturi. În plus, este elementul care înlesneşte comparaţia între produse similare, ca să poţi să faci alegeri în cunoştinţă de cauză. Învaţă, deci, s-o descifrezi!

Tabelul cu valori nutriţionale

Îţi atrage atenţia imediat, atunci când examinezi o etichetă. E esenţial să ştii să interpretezi cifrele care figurează acolo, dacă vrei să mănânci sănătos. Iată un ghid simplu:

  • Porţia. Porţiile, exprimate în grame, sunt în general standardizate, ca să poţi face mai uşor comparaţie cu alimente similare. Pe multe etichete se preferă raportarea valorii nutritive la 100 de grame de produs.
  • Aportul energetic. Numărul de calorii arată câtă energie îţi aduce o porţie sau 100 de grame de produs. Atenţie! Un produs poate conţine una sau mai multe porţii, lucru care este menţionat în tabel. Prin urmare, dacă vrei să ştii câtă energie aduce întreaga cantitate de produs, înmulţeşte cifra caloriilor cu numărul de porţii.

Bine de ştiut: Aportul energetic se măsoară în calorii (prescurtat cal), kilocalorii (kcal) sau kilojoule (kJ). Dacă în tabel ai cifra exprimată kJ, e suficient să împarţi la 4 ca să afli rapid echivalentul în kcal.

  • Proteinele. Contribuie la construcţia muşchilor – deci nu te sfii să le consumi!
  • Vitamine, minerale. Consumul lor menţine o stare bună a sănătăţii şi scade riscul apariţiei anumitor afecţiuni.
  • % Doză zilnică. Procentul din doza zilnică arată cât la sută din cantitatea recomandată zilnic, dintr-un anumit ingredient, se găseşte într-o porţie din alimentul respectiv. Cantitatea recomandată este calculată pentru o dietă zilnică, „standard”, de 2.000 kcal.

Citește aici continuarea!

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments