Cum slăbim fără înfometare

slabire-fara-infometareExistă nenumărate modalități dietetice de pierdere a excesului ponderal, însă odată atinsă greutatea normală sau chiar ideală, constatăm că nu e deloc ușor s-o păstrăm pe o perioadă îndelungată de timp. Singurul mod prin care greutatea corporală poate fi redusă și apoi menținută este acela de a schimba pentru tot restul vieții atât obiceiurile alimentare, cât și pe cele legate de activitatea fizică regulată.

În general, dietele populare pun în pericol sănătatea, pentru că fie sunt fade (se bazează doar pe alimente sărace caloric, dar și nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limitează drastic aportul de glucide). În plus, aceste diete se adresează întregului public, fără a ține seama de particularitățile fiecărei persoane: stare de sănătate, circumstanțe socio-profesionale etc. și deci de la bun început este înțeles faptul că nu pot funcționa pentru toată lumea la fel.

Dieta personalizată

Soluția optimă este un program nutrițional personalizat care are ca scop în primul rând furnizarea tuturor nutrienților necesari organismului și a unei vieți sănătoase și echilibrate. Învățarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare a acestora și conștientizarea actului alimentar, cu toate implicațiile sale sunt doar câteva dintre beneficiile obținute în urma adoptării unui astfel de program nutrițional. În plus, dieta personalizată nu face schimbări majore și abrupte în tranziția de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hrănire.

Atenție la calorii!

Într-o primă fază se pune întrebarea: Cum slăbesc? Trebuie știut mai întâi că greutatea corporală este controlată de numărul de calorii ingerate, dar și de cele consumate într-o zi. Pentru a slăbi trebuie ingerate mai puține calorii decât poate consuma organismul. Acest lucru este posibil dacă se stabilește și se urmează un plan de alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și unul care să presupună exerciții fizice regulate. Din punct de vedere al programului alimentar, o dietă care restricționează porțiile și exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioadă îndelungată; și atunci singura alternativă este o dietă care să țină cont de alimentele sănătoase preferate și care să asigure suficiente calorii și nutrienți și mai ales diversitate alimentară. O dietă echilibrată ar trebui să acopere următoarele cerințe nutriționale: până la 15% proteine, 30% lipide și 55% glucide (carbohidrați). Atunci când pierderea ponderală este impusă, aportul caloric este redus, iar tipul alimentelor și frecvența meselor sunt principală preocupare pentru a obține efecte durabile în timp.

Îmbunătățirea metabolismului

În același timp trebuie asigurate vitaminele și mineralele din alimente și, dacă este cazul, ele trebuie furnizate din suplimente, pentru asigurarea unei viteze metabolice optime.

Chiar și când organismul nostru se află în stare de repaus, el consumă totuși o cantitate de energie minimă necesară pentru a asigura funcționarea organelor vitale și menținerea temperaturii sale normale. Sigur că atunci când facem exerciții fizice, corpul are nevoie de mai multă energie și metabolismul accelerează pentru a i-o furniza. Dar în cea mai mare parte a timpului nu suntem foarte activi, și ăsta este motivul pentru care cei mai mulți dintre noi am dori un metabolism mai ridicat. Putem așadar menționa câteva reguli prin care metabolismul poate fi îmbunătățit în mod natural, printr-un mod de viață sănătos.

Reguli

Mâncați des, nu săriți peste mese și consumați gustări sănătoase între mese

Prin mese frecvente se evită înfometarea, se asigură o sursă constantă de energie și se menține eficiența metabolismului. Organismul uman este dotat cu un mecanism de supraviețuire prin care se depozitează grăsimea pentru a ne proteja de înfometare. Atunci când sărim peste o masă sau ținem o dietă foarte strictă, organismul crede că urmează o perioadă grea, de înfometare și reacționează prompt încetinind metabolismul pentru a conserva energia. Se conservă în special depozitele de grăsime, pierderea în greutate are loc în special prin pierderea apei și a mușchilor. De aceea se spune că pentru a mări metabolismul este indicat să mâncăm de 5-6 ori pe zi, 3 mese principale și gustări între ele. În acest fel, asigurăm un metabolism ridicat pe tot parcursul zilei.

Faceți exerciții fizice în mod regulat

Nu numai că efortul fizic duce la creșterea metabolismului, dar acesta din urmă va rămâne la cote înalte și pentru o importantă perioadă de timp după terminarea exercițiului. Este o modalitate sigură de a arde mai multe calorii.

Menținerea cât mai constantă a glicemiei este cea mai eficientă metodă de slăbire

Nu trebuie renunțat niciodată la o masă principală (în special la micul dejun) și trebuie consumate gustări (fructe și legume proaspete) bogate în nutrienți între aceste mese principale. Alimentația echilibrată, mesele dese și reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbată, furnizează constant energie organismului și mențin un metabolism eficient și o siluetă armonioasă, fără prea mare efort.

Sursa: Revista DoctorulMeu – Lector Dr. Lygia Alexandrescu, Nutriționist acreditat CIO

dieta-personalizata

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments