Cuptorul cu microunde, dușmanul pe care-l ții în casa ta

cuptor-cu-microundeCuptorul cu microunde este un instrument îndrăgit în special de oamenii ocupați, dar nu preocupați de propria sănătate. În condițiile în care suntem mereu pe grabă, facem multe lucruri deodată și nu suntem prezenți în ceea ce facem, a încălzi rapid mâncarea (care adeseori este de tipul „ready to eat”, devitalizată, industrială), pare o metodă eficientă, pentru că ne-am scurtat incredibil timpul de preparare a hranei. Însă, NU ESTE DELOC AȘA, pentru că folosirea cuptorului cu microunde scurtează dramatic și timpul până ajungem la medic!

De când a învățat să prepare termic alimentele, omul a folosit surse de căldura cu infraroșii. Energia din cuptorul tradițional acționează altfel asupra alimentului. Însă, cuptorul cu microunde nu încălzește cu infraroșii, ci cu radiație calorică și prin agitarea moleculelor de apă. Iar aceste detalii tehnice nu înseamnă decât un singur lucru: microundele distrug structura nutrienților din alimente! Cuptorul cu microunde generează un câmp electromagnetic a cărui polaritate se schimbă de miliarde de ori pe secundă. Toate alimentele conțin apa, iar în cuptorul cu microunde moleculele de apa se încălzesc, ceea ce afectează profund din punct de vedere chimic structura alimentelor, deoarece glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele, antioxidanții și enzimele din aliment se alterează.

Atunci când folosim cuptorul cu microunde, anumiți compuși toxici din recipiente – spre exemplu bisfenolul-A din sticlele de biberon și ftalații din PET – se transferă în alimentul încălzit? Așadar, atenție părinților care încălzesc laptele formula la cuptorul cu microunde!

Ceea ce rezultă în urma preparării unui fel de mâncare la microunde nu prea mai are legătură cu ceea ce mănâncă omul de mii de ani. Și vă dau un exemplu care poate părea ireal, dar este cât se poate de apropiat de adevăr: în loc să consumați un pește preparat la cuptorul cu microunde, consumați o râmă!

Alt gust, alt miros

Un alt dezavantaj al utilizării microundelor este faptul că modifică gustul produselor alimentare. Cafeaua nu mai are aceeași aromă, pulpă de pui nu mai este la fel de suculentă precum cea preparată în cuptorul clasic. Pulpa de pui pregatită la cuptorul cu microunde este uscată, deschisă la culoare, fără suculență, aromă, savoare. Din această cauză, persoanele care folosesc cuptorul cu microunde simt nevoia să apeleze la mâncăruri preparate special pentru acesta, cu gust nefiresc de intens, de bun, fiind îmbogățite cu sare, glutamat, arome artificiale, coloranți și alți aditivi alimentari.

Știați că…?

Cuptorul cu microunde este strănepotul radarului folosit în al Doilea Război Mondial?

Cum s-a ajuns de la un radar de armată folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la un cuptor de încălzit mâncarea? Unul dintre cercetătorii care lucrau la radar avea o ciocolată în buzunar, care s-a topit în prezența microundelor emise de radar. Acela a fost momentul în care savantul a făcut legătura că, aflându-se în câmpul cu radiații cu microunde, ciocolata se încălzește și se topește. Acest fenomen se explică prin efectul caloric al undelor generate de radar.

Așa că, dragii mei, dacă țineți la sănătatea dvs., dar mai ales a copiilor dvs,, evitați utilizarea cuptorului cu microunde atât la prepararea, cât și la încălzirea alimentelor!

Sursa: DoctorMenci

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments