Exerciţiul aerobic – aliatul tău împotriva insomniei

Exerciţiul aerobic - aliatul tău împotriva insomnieiDeşi este o parte esenţială a vieţii noastre, pentru multe persoane somnul este o adevarată problemă. Insomnia este cea mai cunoscută disfuncţie legată de odihnă, include imposibilitatea de a adormi, treziri dese în timpul nopţii, trezirea mult prea devreme fără ca organismul să se fi odihnit sau pur şi simplu trezirea după un somn greu prin care simţim că nu ne-am odihnit suficient şi nu suntem capabili să începem o nouă zi de muncă. Majoritatea insomniacilor tratează această tulburare a organismului folosind medicamente, neştiind însă, că insomnia se poate trata natural, prin exerciţii fizice.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Northwestern au făcut un studiu pe 17 sedentari adulţi, cu probleme cronice de insomnie, pentru a vedea efectul exerciţiului aerobic moderat asupra somnului.  Timp de 16 săptămâni, participanţii din grupul activ au fost puşi să facă fie două şedinţe a câte 20 de minute pe zi, de 4 ori pe săptămână, fie o şedinţă de 30+40 minute pe zi, de 4 ori pe săptămână. Alt grup a participat la şedinţe recreaţionale nonfizice de aproximativ 45 de minute, de 3-5 ori pe săptămână. Ambele grupuri au primit indicaţii privind ţmbunătăţirea calităţii somnului.

Exerciţiile aerobice făcute de grupul activ au îmbunătăţit foarte mult calitatea somnului, indicativul Pittsburg Sleep Qualitz a crescut cu 4,8 puncte, adică, mai pe înţelesul tuturor, de la un diagnostic iniţial de calitate a somului foarte slabă, s-a ajuns la o calitate bună. Şi cei din grupul neactiv au avut o uşoară creştere a calităţii somnului.

„Acest fapt este esenţial pentru o mare parte din populaţie”, spune Phyllis Zee, director la Sleep Disorders Center. Este esenţial să găsim căi pentru îmbunătăţirea somnului. Acum avem rezultate promiţătoare care arată că exerciţiul aerobic este o strategie simplă de a ajuta oamenii să doarmă mai bine şi să fie mai viguroşi. Prin îmbunătăţirea calităţii somnului, se îmbunătăţeşte implicit şi sănătatea fizică şi mentală. Somnul este un barometru al corpului, precum temperatura. Ar trebui să fie al cincilea semn vital.

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments