Greutățile libere, de neînlocuit

greutati-libere-de-neinlocuitEra o vreme în adolescență când, după ce citeam unele argumente foarte convingătoare despre superioritatea noilor aparate de tip Nautilus, promovate de Arthur Jones, eram sigur că exercițiile cu greutăți libere folosite pentru creșterea în masă musculară vor dispărea precum căruța trasă de cai în fața apariției automobilului. Nu a trecut mult timp după aceea și am învățat că acel lucru pur și simplu nu era adevărat și acest fapt continuă să fie dovedit iar și iar. Am asistat recent la efectele renunțării la greutăți libere în programul de antrenament al profesionistului de top, germanul Dennis Wolf.

Dennis are un genetic extraordinar și sunt în stare să provoc pe oricine care nu e de acord cu asta. Pur și simplu nu poți să te clasezi în primii 5 la Mr. Olympia doi ani la rând, cum a făcut el în 2007 și 2008, fără să ai un astfel de genetic, structură, forme și proporții. Dennis și-a făurit fizicul de top în Germania cu greutăți libere. După Mr. Olympia din 2008, el a urmat o operație de reparare după hernie, procedură care, din păcate, nu s-a vindecat la fel de repede precum se aștepta inițial: „Chirurgul a uitat complet să îndepărteze un mare depozit de calciu care s-a format înainte de operație și acel lucru a fost cauza durerilor postoperatorii. „Tot anul 2009 Dennis nu a putut face antrenamentul său obișnuit cu greutăți libere cu bara și gantere și a folosit aparatele și cablurile. Teoretic, ar fi fost de ajuns măcar să-și mențină masa musculară acumulată până atunci, dar nu a fost așa. La Mr. Olympia 2009 el nu a mai avut acele forme pline și mușchii ca de granit, ca în trecut. Nu a intrat nici în primii 15.

Într-un final, durerile din zona inferioară a abdomenului s-au diminuat și Dennis a putut să folosească din nou greutățile libere la antrenament începând cu anul 2010. Și l-a luat ca partener pe monstrul lituanian, Robert Burneika, care a devenit apoi campion național la supergrea și open în versiunea NPC.

Așadar, exerciții de bază precum genuflexiunile, împinsurile din culcat, ramaturile, împinsul pentru umeri sau îndreptările nu au mai lipsit din rutina lui. Fizicul lui Dennis a început să se îmbunătățească iar locul 5, de la concursul suprem profesionist din 2010, spune totul.

Este asta dovada că exercițiile cu greutăți libere sunt o necesitate? Poate că da, poate că nu, dar, când vine vorba de creștere în masă musculară, nimic nu le poate egala.

Sursa: Revista Culturism & Fitness – Alexandru Bolborici

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments