Iată ce cantitate de nutrienți se pierde din alimente, prin gătire!

procente-pierdere-nutrientiDacă nu ești adeptul alimentației raw (alimente crude, nepreparate termic), trebuie să știi că toate alimentele își pierd calitățile în timpul preparării termice.

Unele dintre ele sunt mai rezistente la anumite metode de preparare, altele mai sensibile.

Mai jos, ai procentele de pierdere a principiilor vitale în cazul fierberii, prăjirii și frigerii unor alimente importante:

Carne

și subproduse de carne

Denumirea produselor

Fierbere %

Prăjire %

Grătar %

Carne de miel

22

33

Carne de miel, tăiată bucăți și fiartă în sos

30

Carne de oaie și berbec, ca mâncare

31

51

Carne de vițel

26

41

Carne de vițel fiartă în sos

29

Cap de miel și oaie

55

55

Cap de porc

50

Ciolan de porc

34

Rinichi de porc, vițel, vacă

50

40

Ficat de porc, vițel, vacă

34

40

Carne de porc fiartă în sos

40

Carne de porc fiartă în ciorbă

27

40

Cotlet de porc

26

40

Carne de vacă

40

40

Creier de vacă, porc

20

20

Limbă de vacă

37

32

Antricot, vrăbioară, mușchi de vacă

31

Antricot, fleică, mușchi de porc

31

Cârnați și patricieni

21

Căprioară

3

32

Momițe de vită

38

Fudulii de porc

47

Măduvioare

34

Chebab

37

Mititei

20

Păsări și vânat

Denumirea produselor

Fierbere %

Prăjire %

Grătar %

Găini

12

18

18

Pui

12

18

18

Gâște

16

24

14

Ficat de gâscă

38

Rațe

16

24

24

Boboci de rață sau gâscă

16

24

24

Potârnichi, prepelițe

24

25

20

Fazan

24

20

20

Iepure

12

28

28

Spinare de iepure

20

Gâscă sălbatică

22

18

18

Lișiță

22

18

18

Urs

34

34

Porc mistreț

34

34

Legume și zarzavaturi

Denumirea produselor

Fierbere %

Prăjire %

Grătar %

Cartofi noi până la 15 august

9

40

6

Cartofi de la 15 august până la 1 ianuarie

25

40

3

Cartofi de la 1 ianuarie până la 1 martie

30

40

3

Cartofi fierți în coajă

31

Morcovi

18

8

8

Sfeclă până la 1 ianuarie

20

Sfeclă de după 1 ianuarie

25

Varză albă

20

Varză tocată și frecată cu sare

52

Varză tăiată în bucăți mari

20

8

Varză albă tăiată și înăbușită

20

21

Varză albă tăiată mărunt

20

8

Varză acră tăiată

30

15

Varză roșie frecată cu sare

46

Conopidă

20

20

Ceapă

16

Ceapă tăiată mărunt

16

26

Ceapă pentru sosuri și mâncăruri

16

50

Ceapă verde

20

35

Praz

25

5

35

Usturoi

22

10

40

Ardei iute uscat

27

Păstârnac

25

Țelină

30

8

20

Dovleac

30

17

Dovlecei

33

10

45

Dovlecei tăiați felii, dați prin făină

7

25

45

Dovlecei pentru umplut

35

15

Vinete coapte pentru salată

27

Vinete murate

25

20

20

Vinete pentru împănat

5

8

5

Vinete curățate de coajă

20

45

Vinete curățate pentru umplut

35

30

Roșii opărite și curățate de semințe

25

Roșii pentru salată

15

Roșii conserve

46

Castraveți tineri cu coajă

5

Castraveți în borcane

15

Ardei copți cu cotor și semințe

25

Ardei copți

25

8

Ardei pentru umplut

20

Ciuperci în conservă

35

Ridichi de lună

25

Ridichi de iarnă

30

Salată verde

22

Spanac

26

50

Măcriș

24

50

Urzici

18

50

Mărar, pătrunjel, leuștean și tarhon

26

Lobodă și ștevie

20

30

Foi de viță

10

8

Foi de țelină

16

Hrean

36

Fasole verde

10

12

Mazăre verde păstăi

10

12

Mazăre verde boabe

50

8

Bob verde

10

12

Ciuperci

24

35

Mânătărci

24

10

Capere conservate

20

Bame proaspete

5

Pepeni roșii

48

Pepeni galbeni

36

Pere

10

Gutui

28

Caise

14

Prune proaspete

25

Cireșe

5

Vișine

5

Struguri

4

Portocale

25

Mandarine

16

Piersici

10

Pește

Denumirea produselor

Fierbere %

Prăjire %

Grătar %

Pește sărat

14

13

13

Biban

19

20

Calcan

22

28

28

Crap între 2-4 kg. curățat

19

20

Cap de crap curățat

25

20

20

Caracudă cu cap

20

20

Caras cu cap

20

20

Cegă, păstrugă

25

20

20

Chefal

32

20

20

Chefal sărat

20

Ciortan cu cap

25

11

12

Crap peste 4 kg.

22

11

18

Heringi

17

Morun sau nisetru

17

18

20

Somn curățat de șiră și cap

17

20

22

Hamsii

40

Șalău

28

11

16

Scrumbii albastre de mare

15

25

Scrumbii de Dunăre

15

25

Stavrizi

14

26

Lin

15

25

25

Pălămidă

13

27

Mreană

14

26

Păstrăvi

13

22

20

Plătică

13

14

Știucă

20

20

20

Zargan

15

15

Hanus, guvizi, rândunică de mare

15

25

25

Sursa: „Hrănește-te inteligent!” – Dr. Jean-Marie Guillermond

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

2 comments
ana maria toma
ana maria toma

Folosind vase Tupperware din gama SERVICALDO , salvam mineralele si vitaminele ,gatim sanatos !

fierbere in stil tupperware (pe masa , folosim aragazul doar pentru a fierbe apa pe care o turnam in vas peste cea ce dorim sa fierbem) fierbem paste ,peste,oua,spanac,papanasi,gris,mamaliga......

http://tuperwareconstanta.wordpress.com/category/servicaldo/


ana maria toma
ana maria toma

Folosind vase Tupperware din gama SERVICALDO , salvam mineralele si vitaminele ,gatim sanatos ! fierbere in stil tupperware (pe masa , folosim aragazul doar pentru a fierbe apa pe care o turnam in vas peste cea ce dorim sa fierbem) fierbem paste ,peste,oua,spanac,papanasi,gris,mamaliga...... http://tuperwareconstanta.wordpress.com/category/servicaldo/