Învață cum să gătești pentru a nu pierde vitaminele din alimente

Legume în wokFructele, legumele, cerealele, carnea, lactatele… toate sunt o sursă naturală de vitamine. Care nu trebuie risipite printr-o preparare greșită în bucătărie.

Fierberea corectă

Un procedeu garantat pentru ca legumele să nu-şi piardă vitaminele şi toate celelalte calităţi nutritive este fierberea lor corectă.

Prin urmare, fierbe legumele în oala sub presiune sau într-o oală acoperită şi cu pereţi dubli. Dacă mai rămân legume neconsumate, e bine să nu le păstrezi pentru masa următoare.

Unele gospodine, pentru a grăbi fierberea, pun în apă un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu. Nu e deloc recomandat un astfel de procedeou: câştigi timp, dar sacrifici vitaminele C şi D.

Mai trebuie să știi că:

  • Legumele se fierb sau se coc numai până se înmoaie, nu până se terciuiesc.
  • Păstrează legumele şi fructele într-o încăpere uscată, întunecată şi răcoroasă, căci vitaminele se distrug uşor sub influenţa umezelii, luminii şi căldurii.

Reguli de bază

Nu e foarte complicat să păstrezi vitaminele prețioase din ingredientele pe care le folosești:

  • Ţine untul în frigider, într-un recipient acoperit. Adaugă-l în mâncare la sfârşitul preparării, pentru ca vitamina A să nu se degradeze.
  • Înainte de preparare, nu ţine carnea şi peştele în apă, fiindcă proteinele şi sărurile minerale, tot atât de importante ca şi vitaminele, se dizolvă, iar valoarea nutritivă a alimentelor cu pricina scade.
  • Ficatul nu se fierbe, deoarece astfel pierde mare parte din vitaminele A şi D. Învelește bucata de ficat în hârtie cerată (pergament) las-o la cuptor. Când e gata, poţi adăuga pe deasupra puţin unt. Toacă ficatul mărunt, presară mărar şi pătrunjel, adaugă câteva picături de lămâie.
  • Legumele proaspete sunt o sursă minunată de vitamine. Spală-le foarte bine, sub jet de apă, şi abia după aceea curăţă-le (de coajă, de seminţe ş.a.). Este un obicei prost să fie curăţate înainte de spălare, pentru că prin acest procedeu se antrenează şi se elimină substanţele nutritive, în special vitaminele şi sărurile minerale. După curăţare şi tăiere, fierbe legumele fără a le lăsa prea mult timp în apă.

Intră aici pentru a afla și alte trucuri utile!

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments