Secretul sănătății: alimentația alcalină

alimentatia-alcalinaNu mai reprezintă o noutate faptul că aciditatea excesivă din organism duce la boală. În pri­mul rând, sunt vătămate organele prin care se elimină acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul şi intestinele. Cauza răului e ştiută: alimentele cu un pH sub 7. Iar binele e uşor de intuit, alimente cu un pH peste 7. Dru­mul spre sănătate înseamnă, deci, a consuma zi de zi alimente alcaline, cu un nivel al pH-ului mai mare de 7. Pentru aceasta, trebuie să ştim care ali­men­te sunt acide şi care sunt alcaline. Există nume­roase studii şi teste care ne spun ce alimente să consu­măm şi ce alimente să evităm. Mai jos aveţi o listă cu acestea:

Alimente acide:

  • carnea de porc, vită, pui, oaie, curcan, crustacee;
  • lapte, iaurt, brânză, frişcă, îngheţată, ouă;
  • fructe: toate cu excepţia celor alcaline;
  • băuturile carbogazoase, cafea, ceai (cu excepţia ceaiului din plante me­dicinale), alcool, îndulcitori sinte­tici, zahăr, prăjituri şi tot ce con­ţine zahăr (zahă­rul este puternic acid), sucu­rile aşa-zis natu­rale din magazine;
  • oţet, uleiul rafinat, orezul alb, pâi­nea, biscuiţii, alunele, sosurile de soia, maioneza, pastele, mâncarea preparată la microunde, mâncarea tip fast-food, cio­colata, supele instant, margarina de orice fel, untul, fisti­cul, porumbul (conţine mulţi fungi), ce­reale integrale, mămăligă.

Alimente alcaline:

  • castraveţi, salată verde, ceapă, ustu­roi, conopidă, broccoli, spanac, fasole ver­de, ma­zăre, ţelină, varză, praz, mor­covi, dovle­cei, napi, ridichi, pătrun­jel, mărar, ardei, roşii şi tot ce este verde (bogat în clorofilă);
  • lămâi, lime, avocado, grapefruit, rubarbă, pepene roșu, nucă de cocos (atenţie, nuca de cocos întreagă, nu măcinată);
  • apă pură, apă cu lămâie, ceai de plante medi­cinale, sucuri proaspăt stoarse din legume, lapte de soia sau migdale, supă de legume;
  • ulei de măsline presat la rece, în general orice ulei care este presat la rece, ulei de cătină, ulei de seminţe de struguri.

Acum vă daţi seama că mâncarea tradiţională ro­mânească şi mâncarea modernă gen fast-food este ex­trem de acidă şi nocivă pentru organismul nostru. Din această cauză, spitalele sunt pline şi la farmacii sunt cozi la medicamente.

Exemple cu nivelul de pH al unor băuturi, pe care oamenii le consumă frecvent:

  • suc de portocale din magazine: ph=3,84;
  • Pepsi-Cola: pH=2,63;
  • cafea neagră: pH=5,51;
  • suc de mere din magazine: pH=3,49;
  • bere: pH=4,5;
  • Lipton Ice Tea: pH=2,8;
  • Red Bull: pH=3,3.

Realizăm faptul că pentru unele persoane poate fi destul de greu să ţină o dietă strictă, doar cu alimente alcaline. Dar dacă ne confruntăm cu probleme grave de sănătate, atunci este necesar să facem efortul de a ne alimenta nu­mai cu alimente alcaline, cel puţin până starea de sănătate revine la normal.

Dacă starea noastră de sănătate este bună, atunci o dată pe săptămână putem să mâncăm carne de peşte, sau fructe care nu sunt în lista celor alcaline.

Trebuie să spunem că roşiile şi lămâile, deşi au un pH acid, ajunse în organism, au un efect puternic alcalinizant, de aceea recomandăm cu căldură să vă bucuraţi cât mai mult de gustul delicios al acestora.

Nu trebuie să vă speriaţi când vedeţi listele de mai sus, putem prepara mâncare delicioasă din legu­me. Dimineaţa putem bea un suc proaspăt de legume, la amiază putem consuma o supă de legume şi câteva fructe alcaline, iar după-amiază, seara, putem mânca o salată delicioasă.

Pentru cei care nu pot fără pâine, este recoman­dat să încerce să reducă treptat consumul şi să înlo­cuiască pâinea albă cu pâinea integrală, de preferat făcută acasă. Există în magazine aparate de făcut pâine, sunt extrem de uşor de utilizat şi nu sunt scum­pe. În acest fel ne asigurăm măcar că pâinea nu con­ţine tot felul de E-uri (amelioratori, stabilizatori etc.) pe care le conţine pâinea din magazine.

Sursa: Formula AS

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments