Starea de sănătate (II) – Antioxidanţii

Ştii ce sunt antioxidanţii şi la ce ajută?Radicalii liberi(RL) distrug ţesuturile în căutare de electroni. Antioxidanţii se sacrifică pentru organism, cedând un electron RL. Prin urmare, organismul este sărăcit în antioxidanţi când are loc un eveniment haotic distructiv în organism(apar RL). Antioxidanţii sunt capabili să neutralizeze RL înainte de a ataca celulele. Organismul fabrică antioxidanţi prin care luptă împotriva RL, dar nu este un sistem perfect(ţinând cont că sursele de producere a RL sunt foarte multe), de aceea îmbătrânim şi în organism se produc dezechilibre. Vestea bună este că noi putem lua antioxidanţi din alimentele pe care le consumăm, în special din fructe şi plante. Plantele iau dioxid de carbon şi apă din atmosferă şi sol şi fabrică zahăr şi oxigen prin procesul fotosintezei, pentru a trăi. Dar în acest process se produc RL care distrug plantele. Pentru a se apăra de RL plantele produc antioxidanţi care lupta împotriva RL. Aceasta este raţiunea pentru care trebuie să introducem în alimentaţia noastră cât mai multe vegetale şi fructe, iar cei ce fac acest lucru sunt mai puţin expuşi la riscul bolilor provocate de RL. În funcţie de locul unde RL acţionează şi sursa lor de producere sunt anumiţi antioxidanţi care îi neutralizează. De aceea prin alimentaţie(hrană şi suplimente) trebuie să aducem în organism o varietate cât mai mare de antioxidanţi. Cei ce fac acest lucru sunt mai puţin vulnerabili la cancer, boli de inimă, cataracte şi boli imunitare. Capacitatea mentală scade cu vârsta(boala Alzheimer) dar ea poate fi încetinită cu ajutorul antioxidantelor.

Sunt categorii de antioxidante care previn scăderea acetilcolinei şi colinei din creier. Aceştia sunt mesageri în muşchii inimii, în vasele sanguine şi peretele stomacului, pentru contractarea lor. Alţi antioxidanţi conţinuţi în gingko biloba îmbunătăţesc funcţionarea sistemului nervos central şi periferic, acuitatea mentală, echilibrează impotenţa. Vederea şi circulaţia sanguină generală.

Vitaminele, mineralele, enzimele şi extractele din plante acţionează ca antioxidanţi sau ajută la producerea acestora: vitamina C, vitamina E, betacarotenii, vitaminele B1, B3, B6, coenzima Q10, extract de seminţe de struguri, coaja de pin, gingko biloba, ceai verde, seleniu, zinc, cupru, extractul de gâc(fructul cu cel mai puternic efect antioxidant).

Pentru ca lupta să fie eficientă trebuie să fie o varietate cât mai mare de antioxidanţi.

În concluzie, putem spune că duşmanii cei mai importanţi ai organismului uman sunt RL. RL sunt distruşi de antioxidanţi, aceştia asigură protecţia organismului, o componentă importantă a stării de sănătate.

Menţinerea stării de sănătate se realizează printr-o nutriţie corectă, care trebuie să asigure cantităţi optime de nutrienţi(proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, stimulatori şi apă).

Asigurând organismului o cantitate cât mai mare şi totodată cât mai diversă de antioxidanţi vom obţine o protecţie adecvată faţă de RL, ceea ce va permite restului de nutrienţi  să pătrundă în cellule şi să fie assimilate în totalitate în ţesuturi. Aici ele vor echilibra funcţiile celulare şi întreg organismul va intra pe o cale spre normalitate.

Mulţi oameni în ziua de astăzi nu cred că stress-ul, radiaţiile şi poluarea pot avea urmări nefaste în organismul lor, iar atunci când aud de RL, cred că sunt doar invenţii, care pe ei nu-I afectează cu nimic. Pentru ei ştiinţa ale adduce dovada existenţei RL şi legătura care există între aceştia şi antioxidanţi. Chiar mai mult, s-au inventat aparate speciale care determină RL din corp şi chiar zonele unde aceştia sunt într-o cantitate mai mare şi au afectat anumite organe. Unii oameni se ghidează după ideea că dacă ei nu cunosc nimic despre un lucru, acel lucru nu îi poate afecta cu nimic. Sper din toată inima să revină şi aceştia cu picioarele pe pământ. Alţii spun următorul lucru, pe care din păcate îl auzim foarte des: “bunicul a fumat şi băut toată viaţa şi a trăit 90 de ani”. Poate fi adevărat acest lucru, dar pe vremea lui bunicu’, se putea bea apă din aproape toate râurile ţării, astăzi în multe din ele nu mai sunt nici peşti, iar fructele şi legumele nu erau stropite cu tot felul de otrăvuri aşa cum sunt astăzi.

<< Partea 1

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments