Supraalimentarea şi dependenţa alimentară

Dependenţa alimentarăDacă ai probleme cu greutatea, primul lucru de care trebuie să devii conştient este faptul că eşti dependent. Da, dependent de alimente. Problema este că astfel de dependenţe îi pot împinge pe unii dintre consumatori către practici la care nu pot renunţa sau, dacă reuşesc, o fac cu mare greutate.

Dependenţele alimentare pot determina comportamente de cumpărături de alimente compulsive, având componente sociologice, filozofice, psihologice, farmacologice, medicale. Dependenţa fizică este însoţită de o dependenţă psihică manifestată ca un factor patologic de slăbire a voinţei.

Calitatea alimentelor se defineşte prin 3 caracteristici care trebuie îndeplinite simultan:

  • calitate senzorială – gust, miros, textură, prospeţime;
  • calitate nutriţională – alimentul trebuie să fie hrănitor;
  • inocuitate – alimentul nu trebuie să fie contaminat fizico-chimic şi biologic.

Acum ia uită-te în coşul de cumpărături. Alimentele pe care le-ai achiziţionat îndeplinesc TOATE aceste criterii? Şi, înainte de a-ţi da singur răspunsul, mă văd nevoit să îţi spun că din păcate simţurile noastre singure, fără a fi susţinute de cunoştinţe temeinice, nu ne pot spune nimic despre calitatea nutriţională şi inocuitatea alimentelor, ci numai despre calitatea senzorială.

Tocmai această calitate senzorială – gust, aromă, savoare – este exploatată de producătorii de alimente!

Iar gustul, aroma, culoarea alimentelor sunt astăzi exacerbate cu ajutorul E-urilor care dau un gust nefiresc de bun.

Natura a înzestrat omul cu simţuri esenţiale pentru supravieţuire în mediul înconjurător natural, ajutându-l să-şi aleagă în mod corect hrana de origine animală (vânat) sau vegetală (fructe, legume, seminţe, cereale, rădăcinoase ş.a.). Astfel, omul a fost programat genetic să recunoască gustul dulce al fructelor coapte, gustul acru al celor necoapte, gustul amar al unor plante toxice sau pe cel al alimentelor alterate.

Astăzi, când alimentele biologice provin din lanţuri agroalimentare superintensive – chimizate, când alimentele culturale industriale reprezintă majoritatea hranei, gusturile şi aromele artificiale care ne-au invadat farfuria sunt percepute fiziologic de corpul nostru în mod diferit şi cu consecinţe nedorite asupra sănătăţii fizice şi mentale.

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments