Varza și puterile ei vindecătoare

tratamente-varzaTe-ai obişnuit s-o foloseşti în bucătărie, însă substanţele active din varză au rol terapeutic într-o sumedenie de boli. Salatele, sucul proaspăt şi frunzele acestei legume sunt eficiente, printre altele, în caz de ulcer gastric, entorse şi reumatism.

Comprese, pentru cicatrizarea rănilor

Varza crudă conţine substanţe care stimulează regenerarea ţesuturilor, deci plăgile şi leziunile de la nivelul pielii se vor vindeca mult mai repede. Este indicată atât în cazul rănilor provocate de căzături, cât şi al celor produse prin arsuri de gravitate mică şi medie. Are acţiuni antiseptice şi antiinflamatoare, contribuind la cicatrizarea zonei cu probleme, fără a lăsa urme inestetice.

Cum se prepară: Se dau deoparte frunzele cele mai groase ale legumei şi se spală bine. Se taie în bucăţi mai mici şi fie se trec prin storcătorul de fructe, fie se pun într-un blender. Se îmbină o compresă sterilă în sucul obţinut şi se aplică pe rană. Se lasă să acţioneze o oră, după care leziunea este lăsată la zvântat pentru încă o oră, repetându-se procedeul de 2-3 ori pe zi.

Cataplasme, în cazul luxaţiilor

Frunzele de varză crudă au darul de a descongestiona zonele care au devenit dureroase din cauza luxaţiilor ori a entorselor. Ele scad inflamaţia şi scurtează timpul de refacere a ligamentelor.

Cum se prepară: Se aleg frunzele de varză de un verde cât mai intens, acestea fiind de obicei cele care au stat cel mai mult în bătaia soarelui. Se spală cu apă rece şi se şterg cu un prosop curat, după care se scot nervurile mari cu ajutorul unui cuţit. Frunzele se aşază pe o suprafaţă tare şi se zdrobesc pe ambele părţi. Se pun pe leziune şi se fixează cât mai bine pentru a nu se deplasa. Se lasă peste noapte şi se repetă tratamentul până la vindecarea completă a rănii.

Salata atenuează simptomele menopauzei

Bufeurile, transpiraţia şi stările de iritabilitate sunt doar câteva dintre semnele specifice instalării menopauzei. Pot fi ameliorate dacă dozajul de hormoni feminini este echilibrat, iar varza are o contribuţie definitorie în acest sens.

Cum se prepară: Este indicat să mănânci minimum 200 de grame de varză crudă zilnic, timp de patru săptămâni, sub formă de salată. O poţi condimenta după gust.

Află aici ce afecțiuni mai vindecă varza!

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments