Beneficiile consumului de ceapă verde asupra sănătății
Pe tarabele din piețe, alături de alte bunătăți vegetale, găsim acum, din belșug, ceapă verde. În afară de faptul că dă salatelor un gust care le ridică la patru stele, ceapa verde este și un medicament de excepție, folosit, fără întrerupere, de mii de ani.
Secretul centenarilor – Istorie și origini
Locul de origine al cepei este Egiptul antic, unde era considerată de sorginte divină, fiind folosită ca plantă magică și ca remediu medical. Consolidarea renumelui ei de plantă vindecătoare i se datorează medicului roman Plinius, primul care a scris despre ea. Deși au trecut de atunci peste două milenii, interesul pentru leguma pișcăcioasă și aromată nu a scăzut. În medicina populară a tuturor popoarelor europene, se spunea și se spune că ceapa ne dă viață lungă. Și, într-adevăr, de la populațiile centenare din Caucaz și până în zonele cu mulți longevivi din Bulgaria, ceapa este considerată o pavăză contra bolilor. Mulți dintre centenarii interogați și-au atribuit vitalitatea extraordinară cepei, cu care s-au hrănit zilnic încă din fragedă copilărie. Și, fără îndoială, proprietățile reîntineritoare, purificatoare și stimulente ale proceselor de regenerare cele mai puternice le are ceapa verde. De ce? Să ne gândim la o analogie: în cazul ființei umane, este cunoscut faptul că activitatea hormonală a unui copil este net diferită de cea a unui adult. Ei bine, în cazul regnului vegetal, lucrurile stau la fel – ceapa verde conține substanțe (inclusiv hormoni vegetali) diferite de cea adultă, menite să-i susțină creșterea accelerată. Ca atare, are și proprietăți mult diferite față de cele ale cepei adulte. Dar să aflam mai multe despre compoziția cepei, în faza sa de „copilărie”:
Depozit de substanțe vitale
Ceapa verde conține cantități însemnate de vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu. Însa în afară de nutrienții clasici, această delicatesă vegetală mai conține câțiva compuși cu efecte terapeutice foarte puternice:
Alicina – este substanța care dă cepei mirosul de… ceapă, dar are și un efect antibiotic și antiviral extrem de puternic. De asemenea, este un protector pentru plămâni și căile respiratorii medii, pe care le ferește de infecții și de bolile tumorale.
Cvercitina – este un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Clorofila – „curăță” organismul de metalele grele, de radicalii liberi și de tot felul de poluanți, de la E-urile din alimentație, la substanțele nocive din aer, din apă sau din ambalajul hranei noastre cea de toate zilele. Ca atare, datorită compoziției sale chimice atât de complexe, ceapa verde are anumite proprietăți terapeutice mult mai intense decât cele ale cepei mature albă sau roșie. O cură de ceapă verde, prelungită până în vară, are efecte depurative, antialergice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind și tratând boli din cele mai diverse.
Preparate din ceapă verde
Ceapa verde ca atare
După ce a fost cu atenție spălată, se consumă cu tot cu frunze (alegeți cepele cu frunze tinere), mestecând-o foarte bine, așa încât să ușurăm sarcina digestiei, care are de lucru destul de serios cu această legumă bogată în fibre alimentare. Până de curând, hrana de bază a țăranului român aflat la muncile câmpului erau mămăligă și ceapă verde începând de primăvara devreme, când se iveau primele firișoare verzi, și până la mijlocul verii, când frunzele deveneau tari și neplăcute la gust. Dar în afară de tradiționala mămăligă, ceapa verde poate fi consumată cu orice alt aliment, de la supe și ciorbe, până la brânzeturi sau pește.
Ceapa verde în salată
Se iau 2-4 tulpini de ceapă verde, se spală foarte bine, se toacă fin și se pun într-o porție de salată (pentru o persoană). De regulă, ceapa verde se asociază foarte bine cu frunzele de leuștean și cu cele de pătrunjel, care o fac mai digerabilă și mai ușor de suportat de către colecist și ficat. În rest, pentru obținerea salatei, ceapa verde se poate combina cu orice tip de verdețuri (salată verde, spanac, salată roșie), dar și cu roșii sau ardei. Cei care tolerează bine ceapa o pot mânca preparată foarte simplu, doar cu sare, suc de lămâie și puțin ulei de măsline. De cele mai multe ori, însă, pentru a fi mai digerabilă, ceapa verde este bine să fie consumata în salată, împreună cu zarzavaturile și legumele enumerate mai sus.
Sucul de ceapă
Se obține din tulpinile de ceapă verde, bine spălate în prealabil, prin următoarele modalități:
- cu mașina de tocat carnea, filtrând prin tifon ceapa după ce a fost bine zdrobită. Rezultă un suc verzui.
- cu storcătorul electric centrifugal, se obține un suc ceva mai limpede și mai pur, întrucât partea de celuloză din ceapa verde este reținută prin centrifugare.
Indiferent de metoda prin care a fost obținut, sucul de ceapă este bine să se consume proaspăt, câte 20-50 ml în doză unică, administrată înainte de masă.
Tratamente interne
Alergia – ceapa verde are efect diuretic și depurativ, reglând activitatea glandelor care secretă în mod natural cortizon, motiv pentru care este considerată un antialergic natural de primă mână. Mai ales în timpul polenizării, al înfloririi gramineelor, dar și atunci când ne expunem la praf și căldură, se recomandă consumul a 6-10 fire de ceapă zilnic, asociată eventual cu alte verdețuri, dar fără alimente consistente. O cură de ceapă verde prelungită modulează reacția sistemului imunitar, prevenind erupțiile pe piele, și fenomenele respiratorii specifice alergiei. Dacă alergia deja s-a declanșat, ceapa verde consumată zilnic îi va diminua severitatea și va preveni complicațiile, mai ales cele respiratorii.
Eczeme – cel mai frecvent apar datorită problemelor imunitare și a dezechilibrelor hormonale din organism. Iar tratamentul dietoterapeutic cel mai eficient al acestor tulburări se face cu asocierea dintre trei legume: ceapa verde, frunzele de mărar și frunzele de țelină. Există cazuri de persoane care au constatat dispariția aproape miraculoasă (în 2-3 zile) a unor eczeme care se mențineau de ani de zile, atunci când a fost făcut un tratament cu combinația din aceste trei legume verzi, sub formă de salată consumată pe stomacul gol.
Acnee – mai ales la tineri, o cură cu ceapă verde are darul să readucă la locul lor hormonii „jucăuși” și să curețe tenul. Vreme de 14 zile, se consumă preponderent (70% din hrană) crudități și se mănâncă 10 fire de ceapă verde pe zi, cel mai bine în combinație cu salată verde și țelină. Între altele, acest regim drenează colonul, detoxifică masiv organismul, făcând ca această afecțiune – altfel atât de greu de tratat – să se vindece sau măcar să se amelioreze spontan.
Bronșită – alicina din ceapă este un antibiotic și un expectorant puternic, iar clorofila are efect antiinflamator. Datorită acestor substanțe, ceapa verde este printre cele mai bune remedii în acest domeniu, fiind eficientă ca adjuvant, atât în bronșitele infecțioase, cât și în bronșitele alergice. Consumată din belșug, ceapa verde este și un bun mijloc de prevenire a astmului bronșic.
Viroze respiratorii – sunt prevenite și tratate foarte eficient cu ajutorul cepei și al usturoiului verde. Cele două plante înrudite stimulează sistemul imunitar și distrug direct virușii gripali. Se consumă câte 4-5 fire din fiecare, atunci când simțiți că răceală vă „dă târcoale”, dar și atunci când deja s-a instalat.
Diabet – două studii independente, făcute în spitalele universitare ale unor facultăți de medicină din India, arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind și chiar tratând diabetul. În plus, ceapa verde previne complicații ale diabetului cum ar fi: arteriopatiile, hipertensiunea sau ischemia cardiacă. Interesant este că în aceleași studii s-a pus în evidență un alt fapt remarcabil: ceapa NU reduce nivelul glicemiei la cei care nu suferă de diabet.
Tromboflebită, tromboză – se consumă doar partea albă a cepei (tulpina), deoarece frunzele, bogate în vitamina K, pot accentua această afecțiune. În schimb, alicina din bulbul de ceapă are proprietăți anticoagulante, împiedicând formarea trombilor (cheagurilor). În plus, deoarece are proprietăți antiinflamatoare puternice, ceapa are un efect extrem de benefic asupra pereților venoși, afectați de tromboflebită.
Boli renale cronice – se recomandă consumul de ceapă verde zilnic, mai ales dimineața și seara. Pentru a spori puterea acestui remediu, se asociază în salate cu tarhon verde și ridichi (rădăcină și frunze). Toate cele trei legume au un puternic efect diuretic, spălând rinichii de nisipul acumulat, prevenind formarea unor noi calculi. De asemenea, acest trio ajută la vindecarea definitivă a infecțiilor recidivante, fiind un sprijin real al tratamentului cu antibiotice.
Cancer de prostată – ceapa verde este un aliment cu proprietăți anticancerigene foarte puternice, care se datorează compușilor cu sulf pe care îi conține. Consumul regulat de ceapă scade riscul apariției cancerului de prostată la bărbați cu peste 50%, așa cum arată un studiu statistic făcut cu un deceniu în urmă.
Cancer pulmonar – s-a constatat, de asemenea, că ceapa, mai ales cea verde, consumată zilnic, ajută la reducerea incidenței cancerului pulmonar. Excelent detoxifiant, ea ajută la eliminarea din organism chiar a unor substanțe care produc cancerul pulmonar, cum ar fi metalele grele din noxele industriale sau gudroanele din fumul de țigară. De altfel, ceapa verde este considerată un adevărat antidot pentru fumul de țigară, efectul de protecție fiind atribuit tot alicinei, care are efect antitumoral.
Ciclu menstrual dureros, neregulat – se fac cure de lungă durată cu salate de ceapă, țelină verde și salată verde, asezonate cu suc de lămâie. Salata se consumă înainte de fiecare masă. Pe tot parcursul curei (care ar fi bine să dureze minimum 21 de zile) se consumă cât mai puține proteine (carne, pește, ouă, leguminoase) și grăsimi (prăjeli, margarină, unt).
Acumulare de apă în țesuturi – se consumă zilnic 50 ml de suc de ceapă verde, dizolvat într-un pahar (200 ml) de lapte cald. Este un remediu străvechi (prima oară a fost consemnat de către Plinius cel Bătrân, cu 2000 de ani în urmă), care în multe cazuri a dat rezultate bune.
Sterilitate, impotență hormonală – chiar dacă efectul ei nu este la fel de rapid ca cel al vasodilatatoarelor de sinteză, folosite în zilele noastre pe post de afrodisiac, cura îndelungată cu ceapă verde are rezultate mai sigure ți nu creează probleme cardiace, ca medicamentele. Se consumă zilnic 10 fire de ceapă verde, eventual împreună cu țelină (rădăcină și frunze), tarhon și pătrunjel verde, usturoi verde și morcov (frunze și inflorescențe).
Ceapa verde și frumusețea
Pentru demachiere – o dată pe săptămână se poate face o curățare a tenului cu o soluție de ceapă care, deși nu miroase precum cosmeticele clasice, are în schimb un efect purificator extraordinar pentru ten. Se face o soluție din 6 linguri de suc de ceapă și o linguriță de suc de lămâie. În acest preparat se înmoaie un tampon de vată, cu care se șterge de mai multe ori, succesiv, pielea. Ceapa verde are darul de a inactiva unele substanțe chimice toxice din produsele cosmetice, dar și de a reduce inflamația și de a curăța în profunzime pielea.
Pentru tenul pătat – consumul intern de ceapă verde va avea un efect intens depurativ, ajutând la curățarea pe cale naturală, din interior, a pielii. Extern, se folosește sucul proaspăt obținut din ceapă verde, cu care se loționează obrazul vreme de câteva minute, înainte de culcare.
Pentru tenul acneic – se prepară o mască din trei lingurițe de suc de ceapă, o linguriță de suc de lămâie, un gălbenuș de ou și o linguriță de miere lichidă. Toate componentele se amestecă bine, pentru omogenizare, apoi se aplică pe față, vreme de minimum 15 minute. Este un tratament care purifică tenul, înlătură excesul de sebum, distruge bacteriile și previne formarea coșurilor.
Precauții și contraindicații la tratamentul cu ceapă verde
Ceapa verde se consumă cu prudență de către bolnavii de gastrită, de colita de fermentație și de cei cu colon iritabil. Există relativ multe persoane care au o intoleranță digestivă, mai mică sau mai mare, la ceapa verde. În cazul lor, ingerarea cepei poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariția stărilor de greață și a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de ceapă va fi redusă până la limita suportabilității, organismul urmând să fie obișnuit gradat cu acest remediu. De asemenea, este bine ca după administrarea cepei să se consume puțin suc de lămâie și să se mestece, după aceea, frunze de leuștean sau de pătrunjel (este și una dintre puținele metode care funcționează, într-o anumită măsură, pentru corectarea mirosului respirației).
Sursa: Formula AS