Eggnog – băutura tradițională americană de Crăciun
Vrei să oferi invitaților ceva special și diferit? Trebuie să încerci Eggnog!
Ingrediente (8 porții):
- 12 gălbenușuri de ou
- 5 cuișoare, întregi
- 4 cești lapte
- 4 cești smântână
- 3 cești rom
- 1 + 3/4 căni zahăr
- 2 + 1/2 lingurițe esență de vanilie
- 1 linguriță de scorțișoară, măcinată
- 3/4 linguriță nucșoară, măcinată
Mod de preparare:
1. Într-o cratiță la foc mic, se amestecă laptele, smântâna, scorțișoara, cuișoarele și jumătate de linguriță de esență de vanilie.
2. Continuă să amesteci și ia cratița de pe aragaz înainte de ca amestecul să ajungă la punctul de fierbere.
3. Într-un castron, se amestecă foarte bine zahărul cu gălbenușurile, până ce se obține un lichid pufos.
4. În timp ce se amestecă, se toarnă ușor, câte puțin, amestecul cu lapte.
5. Se toarnă amestecul înapoi în cratiță, la foc mediu și se continuă să amestece până când compoziția începe să semene cu o cremă, fără a lăsa să ajungă la punctul de fierbere.
6. Se toarnă și se strecoară amestecul într-un vas, pentru a elimina cuișoarele, după care se pune în frigider pentru 1-2 ore.
7. După ce se scoate din frigider, se amestecă ușor crema cu romul, restul de esență de vanilie și nucșoara, după care se lasă pentru o noapte în frigider.
8. Se servește în cupe, cu un pic de nucșoară, scorțișoară sau cacao presărate deasupra.
Sau poți încerca varianta raw:
Ingrediente:
- 1 cană migdale
- 1 cană semințe cânepă (opțional)
- 6 curmale sau după gust
- 2 căni apă
- esență de rom
- 1 lingură scorțișoară
- ½ lingură cuișoare măcinate
- ½ lingură nucșoară
Mod de preparare:
1. Se pun toate ingredientele în blender, pentru a obține o compoziție densă, groasă. Dacă nu-ți place așa, o poți strecura puțin printr-un tifon.
2. Dacă nu ți se pare suficient de dulce, adaugă, după gust, miere sau curmale. De asemenea, poți adăuga semințe de in și de chia.