Gutuia, leacul-minune al toamnei
Grecii ofereau gutuile drept ofrandă Afroditei, în semn de prețuire, în timp ce romanii le foloseau ca să scape de farmece. Între timp, au fost descoperite nenumărate beneficii pe care aceste fructe aromate, dulci-acrișoare le au asupra sănătății.
Gutuile au acțiune antiseptică, antiinflamatoare și diuretică, iar antioxidanții din aceste fructe ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care au un rol nociv, favorizând apariția unor afecțiuni, îmbătrânirea pielii și a vaselor de sânge.
Stimulează imunitatea
Cum gutuile au un conținut ridicat de vitamina C (asigură 23% din necesarul zilnic al organismului) cât și de minerale, precum fosfor, potasiu, fier și magneziu, se numără printre fructele care au mare grijă de sistemul tău imunitar. Astfel, previn apariția răcelilor și a gripei. Este indicat să mănânci câte o gutuie proaspătă, în fiecare zi, timp de 2-3 săptămâni. Gutuile proaspete sunt recomandate și pacienților cu cancer, căci conțin vitamina B17, care ajută la distrugerea celulelor canceroase, potrivit mai multor studii recente.
Compotul ajută digestia
Fibrele conținute de gutui sunt un remediu ideal pentru persoanele care au probleme cu digestia. Nu trebuie decât să bei o cană de compot dimineața, pe stomacul gol. Și cei care suferă de sindromul colonului iritabil își pot ameliora simptomele cu ajutorul gutuilor. Acest fapt se datorează taninului, care are efect de reducere a secrețiilor mucoasei intestinale. Dai pe răzătoare o gutuie de mărime potrivită, apoi amesteci cu 2 linguri de miere. Iei câte 2-3 linguri, de 2 ori pe zi.