Izolat vs. hidrolizat vs. concentrat din zer
Care dintre cele 3 este mai bun? Răspunsul este: depinde ce dorești. După cum mai spuneam, scopul determină strategia. Deci, care este scopul tău?
Pentru început, un studiu recent a comparat efectul administrării concentratului din zer sau hidrolizatului din zer înainte de servirea unei mese asupra sațietății, concentrației de glucoză și insulinei din sânge pe niște tineri sănătoși. Două experimente încrucișate au fost efectuate. La primul experiment, subiecților li sa dat să bea un shake cu 10 până la 40 g de zer concentrat, iar la cel de-al doilea, fie 10 până la 40 g de zer concentrat, fie 10 g de hidrolizat din zer. După o jumătate de oră, subiecților din experimentul 1 li s-a oferit posibilitatea să mănânce pizza cât de mult au dorit, iar cei din experimentul 2 au primit o cantitate de pizza limitată în calorii. În primul experiment, concentratul din zer a redus cantitatea de mâncare servită, prin micșorarea apetitului și, de asemenea, s-a observat micșorarea concentrației de glucoză din sânge. La al doilea experiment, zerul concentrat, dar nu cel hidrolizat, a arătat că reduce glucoza din sânge și insulina într-o relație dependentă conform dozajului.
Deci, ce înseamnă toate astea? Zerul simplu, concentrat, luat înaintea unei mese reduce cantitatea de mâncare ingerată, glucoza din sânge și insulina după masă. Așadar, dacă ești la dietă și reducerea stratului adipos este scopul tău, atunci alege zerul simplu în locul celui hidrolizat.
Un alt studiu a comparat efectul unei diete proteice asupra glicogenului după efectuarea unui exercițiu de forță la șoareci. Mai multe grupuri de șoareci au fost monitorizate. Un grup nu a primit nimic, altul a primit glucoză, iar altele, fie glucoză și zer sau zer hidrolizat sau cazeină hidrolizată ori aminoacizi cu catenă ramificată. La două ore după exercițiul de forță, șoarecilor li s-a disecat mușchiul vizat și s-a măsurat glicogenul din mușchi. Zerul hidrolizat a arătat niveluri crescute de glicogen în mușchi, comparat cu celelalte substanțe administrate.
Mergând mai departe, s-a comparat zerul hidrolizat cu zerul izolat. Într-un experiment, 28 de bărbați sedentari au luat fie 25 g de izolat din zer, fie zer hidrolizat, după niște exerciții de forță. Cercetătorii au concluzionat că zerul hidrolizat a ajutat mai bine la recuperarea după oboseala cauzată de efortul fizic.
Concluzia: administrarea de zer sub formă de concentrat este foarte bună pentru scăderea apetitului; în schimb, zerul hidrolizat este foarte bun pentru recuperarea după antrenament și refacerea rezervelor de glicogen. Sfatul meu este să luați zer hidrolizat după antrenament și zer concentrat sau izolat în restul zilei, pentru a păstra mușchii într-o stare anabolică.
Sursa: Revista Culturism & Fitness – Alexandru Bolborici