Numărul optim de serii pe grupă
Puțină atenție acum la început, ca să pornim cu dreptul. Exemplu concret: ai 1.000 de bile care se pot desface, numerotate în interior, diferit, cu numere de la 1 la 1.000. Ele sunt puse într-un șir crescător, conform numărului din interior. Se cere o metodă/algoritm de găsire cât mai rapidă a unui număr, prin desfacerea a cât mai puține bile. Evident, bilele sunt opace, ca să nu vezi ce număr e în interior.
Un copil s-ar apuca să desfacă pe rând bilele, începând de la un capăt. Și, depinzând de noroc, o găsește mai repede sau mai târziu. Noi, pentru că suntem mai inteligenți, facem altfel: desfacem bila de la jumătatea intervalului. În exemplul de mai sus, să zicem că ne cere să găsim numărul 333. Desfacem bila din mijlocul șirului de 1.000 de bile și vedem ce număr este. Dacă este sub 333, atunci trecem la bila poziționată la jumătatea dintre cea desfăcută și ultima bilă din șir; dacă este peste 333, atunci trecem în partea stângă, tot la jumătatea intervalului. Și, conform aceluiași principiu, căutăm până găsim bila cu numărul 333.
Mike Mentzer spunea că soluția cea mai simplă și mai rapidă pentru găsirea numărului optim de serii pentru o grupă musculară este să începi cu doar o serie. Și, dacă nu e de ajuns, mai adaugi o serie și tot așa. Asta e logica copilului amintit în exemplul de mai sus. Clar, eu nu sunt de acord cu așa ceva și drept răspuns voi aplica soluția rapidă cu jumătatea intervalului.
Ce se știe, conform statisticii? Sunt unii oameni, adepții sistemului Heavy Duty, care fac numai o serie și sunt alții, la capătul opus, care ajung la 20-25 de serii la grupele mari. Și unii și alții au obținut progrese semnificative cu aceste abordări. Atunci e simplu, nu-mi rămâne decât să aleg o valoare de mijloc și să-mi încerc norocul. Să zicem că aleg 12.
Fac 2-3 luni antrenamente cu aproximativ 12 serii pe grupe și observ răspunsul. Cresc, mă simt bine, odihnit, energic, atunci mă pot duce la jumătatea superioară a intervalului, între 12 și 25, deci cam 18. Nu cresc, mă simt obosit, fără vlagă, atunci scad numărul de serii și aleg jumătatea inferioară a intervalului, deci cam 6 serii.
Menținând același principiu, îmi pot găsi numărul optim de serii în cel mai rapid mod posibil.
Fiecare e diferit, fiecare are grupe mai bune și altele mai încăpățânate. Dacă la spate îmi trebuie 20 de serii, pentru a stimula mușchiul, iar la umeri am nevoie decât de 6 serii, nu-i nicio problemă. Fac numărul optim pentru mine, pentru grupa respectivă.
Statistica spune că extremele sunt foarte rare, deci calea de urmat este cea de mijloc.
Sursa: Revista Culturism & Fitness – Alexandru Bolborici