Atenție la ouăle de Paște!

oua-pasteMai este puțin până la Paște, iar ouăle se vând mai bine ca niciodată. Oul este un aliment extraordinar de benefic, dar se poate transforma foarte repede într-unul foarte periculos pentru sănătate. Așadar, trebuie să ai mare grijă de unde cumperi ouăle, cum le vopsești, cât timp și cum le depozitezi și cum le consumi. Inspectorii sanitar-veterinari, au intensificat controalele în piețe, dar nu te poți baza doar pe acest lucru.

Respectă regulile de mai jos și, cu siguranță, nu vei avea nicio problemă!

Achiziționare

  • Nu cumpăra ouă sau vopsea de ouă de la marginea străzii. Vopseaua de ouă (chiar și cea din supermarket-uri) conține chimicale din categoria „foarte periculoase pentru organismul uman”
  • Cumpără ouă de calitatea 0 sau 1
  • Nu cumpăra ouă care au coaja murdară, crăpată sau spartă
  • Nu cumpăra ouă care sunt depozitate în aceleași locuri cu alte produse precum carne, lapte, lactate
  • Nu cumpăra ouă care sunt depozitate la temperaturi mai mari de 14°C
  • Nu cumpăra ouă care sunt depozitate în spații insalubre
  • Verifică atent termenul de valabilitate și codul aplicat pe ou

Preparare – Vopsire

  • Vopsește ouăle în mod natural, cu foi de ceapă roşie, sfeclă roșie, frunze de varză roșie, zmeură, coajă de lămâie sau portocală, turmeric, morcovi, frunze de spanac, pătrunjel
  • Înainte de a fierbe oul pentru vopsire, ține-l la rece
  • Spală-te pe mâini înainte de a pune mâna pe ouă
  • Când le fierbi, asigură-te că apa are 85-90 °C.
  • După ce ai terminat, spală ouăle cu apă rece și lasă-le la uscat, la temperatura camerei, maxim 2 ore
  • Apoi, spală-te pe mâini, spală ustensilele și masa

Depozitare

  • Nu spăla ouăle înainte de a le pune în frigider
  • Pune-le în frigider, imediat ce ajungi acasă
  • Nu le păstra mai mult de 3 săptămâni
  • Nu ține ouă crude la temperaturi mai mari de 14°C, mai mult de 2 ore
  • După ce ciocnești, mănâncă sau aruncă ouăle a căror coajă s-a spart sau păstrează-le în frigider maxim 2-4 ore

Consum

  • Consumă ouă care au fost fierte în urmă cu maxim 7 zile
  • Consumă maxim 3 ouă în toată perioada sărbătorilor pascale. Dacă dorești să consumi mai multe, renunță la gălbenuș. Ține cont și de preparatele care conțin ouă (cozonac, pască, etc.)
  • Nu consuma ouă care, la spargere, au albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul

 

interpretare-cod-oua

Cum interpretezi codul aplicat pe ou?

interpretare-vechime-ou

Cum îți dai seama ce vechime are un ou?

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments