Beneficiile măslinelor asupra sănătății

beneficii-maslineMăslinele sunt fructe foarte populare, care depășesc strugurii, merele și portocale ca producție totală la nivel mondial. Cultivarea lor datează de peste 5000 ani, iar zonele cele mai populare unde cresc măslinii sunt Grecia și Siria.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale măslinelor pentru sănătate:

Previn cancerul

Inflamația cronică și stresul oxidativ apărut ca urmare a activității radicalilor liberi în organism crește foarte mult riscul de dezvoltare a cancerului. Fitonutrienții din măsline pot ajuta la reducerea acestui risc, prevenind creșterea celulelor canceroase. De asemenea, antioxidanții din măsline previn deteriorarea ADN-ului, un alt factor de risc asociat cu bolile canceroase.

Bogate în antioxidanți

Cei mai mulți fitonutrienți găsiți în măsline acționează ca antioxidanți, reducând stresul oxidativ. Oleuropeina este un astfel de fitonutrient, găsit doar în măsline. Cercetările au arătat că această substanță reduce colesterolul LDL, protejează deteriorarea celulelor nervoase și crește nivelurile de glutation în organism, un alt antioxidant esențial.

Anti-inflamatorii

Măslinele au proprietăți antihistaminice la nivel celular. Studiile au arătat că măslinele au proprietăți anti-inflamatorii, mai ales pentru sistemul cardiovascular.

Mențin inima sănătoasă

Conținutul de grăsimi monosaturate găsit în măsline scade riscul apariției bolilor cardiovasculare. Acestea ajută la reducerea tensiunii arteriale și la echilibrarea nivelurilor de colesterol (bun-rău).

Mențin oasele sănătoase

Oleuropeina conținută de măsline îmbunătățește densitatea osoasă și reduce riscul apariției osteoporozei.

Bogate în fier

O ceașcă de măsline oferă mai mult de 24% din DZR (doza zilnică recomandată) de fier. Fierul este esențial pentru sănătatea oaselor, circulația corectă a sângelui și prevenirea bolilor cauzate de deficiența de fier.

Bogate în fibre

O ceașcă de măsline oferă aprox. 17% din DZR de fibre. Fibrele sunt foarte importante pentru sănătatea colonului, ajută la echilibrarea metabolismului și la controlul greutății corporale.

Ajută la slăbire

Alimentele bogate în fibre alimentare sunt de mare ajutor dacă dorești să pierzi în greutate. Deși măsline nu poate induce în mod direct pierderea în greutate, conținutul lor ridicat de fibre și grăsimi bune ajută în procesul de slăbire.

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments