Câte ouă este recomandat să mănânci?

consum-recomandat-ouaOuăle se numără printre alimentele cele mai hrănitoare de pe planetă. Cu toate acestea, au căpătat reputație proastă, pentru că gălbenușul e bogat în colesterol. Deci, câte ouă e bine să mănânci zilnic?

Colesterolul din ou, dușmanul organismului?

Un ou mediu conține 186 mg de colesterol, ceea ce reprezintă 62% din doza zilnică recomandată. Cum colesterolul în cantitate crescută duce la riscuri sporite de boli cardiovasculare, oamenii se tem să consume multe ouă. Însă situația e ceva mai complexă.

Un echilibru bine pus la punct

Colesterolul este adesea considerat „dușmanul” organismului – însă fără colesterol nu am putea exista, spun specialiștii. Este o moleculă structurală care face parte din toate membranele celulare. Este de asemenea materie primă pentru hormonii steroizi – testosteron, estrogen, cortizol.

De aceea, organismul și-a creat mecanisme complexe, prin care să-și asigure permanent „rezervele” de colesterol. Pentru că aportul lui prin intermediul alimentelor nu este întotdeauna posibil, ficatul este organul care produce colesterol. Iar când consumăm alimente bogate în acest compus, ficatul începe să producă mai puțin.

În organism există deci un echilibru între colesterolul produs de ficat și cel furnizat de alimente. Chiar dacă consumăm mai mult colesterol, cantitatea totală din organism rămâne aceeași, fiindcă ficatul echilibrează surplusul.

În mod normal, nutriționiștii recomandă să consumi un maximum de 2-6 ouă întregi pe săptămână. Se pare însă că nu există un fundament științitific pentru astfel de limitări.

Află ce se întâmplă dacă mănânci mai multe ouă zilnic și care sunt beneficiile ouălor!

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments