Food, Inc – Documentar

Documentar-șoc despre fabricarea alimentelor!

Nu vei mai privi niciodată la fel în farfurie.

Metodele folosite astăzi în industria alimentară sunt, în mare parte, răspunsul la creşterea rapidă a industriei fast-food din anii ’50. Producţia de alimente, în întregul ei, s-a schimbat drastic de atunci, aşa cum nu s-a schimbat niciodată în mii de ani. Controlată de o mână de corporaţii multinaţionale, politicile de producţie şi prelucrare a alimentelor urmăresc, ca pe un cod nescris, scoaterea pe piaţă a unor cantităţi imense de produse, cu costuri de producţie reduse (cel mai des fiind, de fapt, minime). Rezultatul este, bineînţeles, un profit uriaş; profit ce, la rândul lui, permite coloşilor din industrie să controleze direct aprovizionarea globală cu produse alimentare.

„Ești ceea ce mănânci”. Este o expresie simplă, însă poartă cu ea implicații înfricoșătoare pe care regizorul Robert Kennerisi bazează documentarul, pornind de la reportajele mistuitoare ale autorilor Eric Schlosser și Michael Pollan. Explorează modul în care evoluția producției alimentare supune la riscuri grave sănătatea și mediul. Scriitorii nu sunt radicali și nici măcar vegetarieni, dar când vine vorba de expunerea problemelor și numirea vinovaților, aceștia se transformă în cruciați adevărați.

Food, Inc dă veridicitate criticilor sale luând spectatorii ca martori ai vieților oamenilor care se revoltă. Explică modul în care corporațiile au exploatat legile și subvențiile pentru a crea monopoluri șocante. Dintr-un exemplu aflăm cum conglomeratul alimentar Monsanto și-a extins controlul asupra soiei de la 2% din piața americană până la 90% în ultimii 12 ani. Monsanto are puterea legală asemănătoare cu o decizie a Curții Supreme, ceea ce le-a permis să conteste agresiv împotriva micilor fermieri. Decizia a fost semnată de judecătorul Clarence Thomas, care se întâmplă să fie un fost avocat al companiei Monsanto.

Relațiile confortabile între afaceriști și guvern (din ambele partide politice) sunt atent disecate în acest documentar. În opoziție cu aceste interese puternice, întâlnim oameni din toate categoriile sociale, de la o mamă care și-a pierdut fiul de 2 ani prin otrăvire cu E. coli, la fondatorul fermelor ecologice de iaurt Stonyfield, care privesc cu dispreț dogmele convenționale văzând și o latură pozitivă la Wal-Mart.

Pe parcurs descoperim povesti sfâșietoare și indignante, dar filmul canalizează cu atenție aceste emoții înspre oportunitățile pentru activism. Chiar dacă nu reușește altceva, acest film vă stârnește un apetit puternic pentru mese mai sănătoase.

Sursa rezumatului: Cinemagia

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments