Sfaturi pentru Paște: cum alegem ouăle, carnea de miel și cozonacul?

cum-alegem-ouale-mielul-cozonaculPe masa oricărui creștin ortodox, în Sfânta Zi de Paște, se găsesc ouă roșii, preparate din carne de miel și cozonac.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) folosește acest prilej pentru a vă prezenta câteva aspecte despre alimentele menționate mai sus. 

La fiecare aliment, prospețimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienți existentă în acestea, în plus, ne putem proteja și de eventuale toxinfecții alimentare generate de alimentele în curs de alterare.

De asemeni, în această perioadă este recomandat să citiți foarte bine eticheta de pe orice produs, și nu doar în această perioadă, dar acum cu atât mai mult. Fiți atenți și la vinul pe care îl cumpărați, la vopseaua de ouă, fructele, legumele și orice alte alimente.

Pentru mai multe amănunte puteți apela numărul de telefon: 0723.004.407 (Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, președinte APC Romania) sau puteți scrie la relatiipublice@apc-romania.ro

APC Romania vă sfătuiește

Oul

În comerț, ouăle se vând în cofrage de 6, 10, 15 și 30 de bucăți. În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoțită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin ștanțare, următoarele informații, în ordinea de mai jos:

– sistemul de creștere al găinilor, este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel: 

 • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
 • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
 • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
 • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

– un cod de două litere care reprezinta țara de origine (Romania — RO, Polonia — PL etc.);
– un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău — Bz, Bacău — Bc, etc.);
– un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Totodată, se aplică, tot prin stanțare, pe fiecare ou data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilitații minimale trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Pentru o înțelegere a informațiilor de mai sus vă oferim o interpretare a următorului exemplu de stanțare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpretează după cum urmează: oul provine de la o găină crescută în baterii modernizate (cifra 3), țara de origine este România, crescătorul de păsări se află în județul Buzău, iar 012 reprezintă un număr de ordine acordat producătorului, oul poate fi consumat până la data de 21 mai 2013, inclusiv.

Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie să fie menționate, cu caractere vizibile și lizibile, informații referitoare la:

 • Mărimea/greutatea oului, există următoarea clasificare după greutate: ouă XL (73 g și peste), ouă L ( de la 63 g până la 73), oua M (de la 53 g până la 63) și ouă S (sub 53 g);
 • Numărul de ouă aflate în ambalajul de comercializare (cofrag);
 • Clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua);
 • Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
 • Țara de origine;
 • Termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare;
 • Metoda de producție/sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 sau 3).

Opțional, pe cofrag mai pot fi menționate: prețul de vânzare, indicații despre modul de furajare a găinilor ouătoare, informații nutriționale la 100 g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 g), informații care să promoveze vânzarea ouălor cu condiția ca acestea și modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare consumatorul.

Important de știut!

Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăță înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spații refrigerate (unde temperatura este menținută artificial sub + 5 °C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut 9 zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 27 zi după data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete.

Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 și 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafața, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Prețul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora și modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 si 3).

În comerț găsiți și ouă gata vopsite. Acestea provin numai de la găini crescute în baterii.

Carnea de miel

Este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc (100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.

Cum se recunoaște carnea de miel proaspătă?

Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul și pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:

 • aspectul: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;
 • culoarea: la suprafață este roză, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică speciei și regiunii anatomice;
 • consistență: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
 • mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
 • grăsimea: albă și compactă;
 • măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;
 • tendoane și articulații: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
 • bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață.

Recomandăm consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum). Prețul unui kg de carne de miel variaza de la 15 lei, în orașele mici, la 28 de lei în marile orașe (București, Constanța, Timișoara etc). O ultimă găselniță a comercianților, afișarea prețului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureștiului, prețul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.

Cozonac

Este o prăjitură tradițională de Paște. Cozonacul este un produs cu densitate energetică mare, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g de produs).

Rețeta de cozonac folosită de către bunici / mame și prietene este pe bază de făină, ouă, zahăr, unt, ulei, lapte, drojdie, esență de rom, sare, nucă și / sau stafide / rahat. Din păcate, marii producători de produse de panificație și produse de cofetărie, au umblat la rețeta clasică a cozonacului, folosind materii prime de calitate scăzută. Ne referim la făina care nu este panificabilă decât prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-a scos din rețetă untul și laptele, pentru a scădea costul de producție, și s-au introdus mulți aditivi alimentari. Pe piața românească există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică „chimicale cu lingura”.

În ultima perioadă, hipermarketurile au început să fabrice și să vândă sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi.

Sfatul nostru:

Paștele este o singură dată în fiecare an, nu merită să cumpărăm cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof și pesmet! Citiți eticheta! Alegeți în cunoștintă de cauză! Alegeți calitatea și nu cantitatea!

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România

Telefon / fax: +40-(21)-311.02.43 
E-mail: relatiipublice@apc-romania.ro 
Web: www.apc-romania.ro

Sursa: Agerpres

Pin It
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De asemenea, ai putea dori...

0 comments