Rețete tradiționale pentru Paște
Suntem în Săptămâna Mare; după 8 săptămâni de post și multe pregătiri se apropie ziua în care vom putea gusta din bucatele tradiționale de Paște: ouă roșii, drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, cozonac și pască.
Carnea de miel este alimentul „vedeta” de Paște, așa că trebuie să fim informați, să știm cum cumpărăm și cum gătim sănătos preparatele tradiționale din carne de miel.
Mielul este o sursă bună de zinc necesar sistemului imunitar în lupta contra infecțiilor (răceală, gripă, etc.), de fier hemic biodisponibil, de potasiu necesar bunei excitabilități neuromusculare, de vitamine B necesare eliberării energiei din alimente, de vitaminele E și D.
Este important să alegem miei cu o greutate de minimum 13-14 kg, deoarece carnea unui miel de 5-6 kg, de exemplu, are foarte mult colagen, deci este indigestă. Mielul mic nu este sănătos, consumul cărnii acestuia îngreunând foarte mult metabolismul – pentru cei care suferă de probleme digestive este chiar periculoasă! Chiar și cel mai slab miel are multă grăsime și, cu cât animalul sacrificat este mai tânăr, cu atât carnea este mai greu digerabilă.
Stufat de miel sănătos și gustos
Ingrediente:
- 1 kg carne de miel
- 20 de fire de ceapă verde
- 20 de fire de usturoi verde
- 2 linguri bulion
- legume pasate (în loc de făină)
- 2 linguri oțet
- 100 ml ulei
- 100 ml vin
- 1 legătură leuștean
- 1 legătură pătrunjel
- 1 linguriță boia de ardei
- piper, după gust
- sare
Se porționează carnea, se spală, se scurge și se înmoaie în ulei. Se stinge cu puțină apă, se pun sare și piper și se mai lasă 30 de minute la foc mic, sub capac. Se pun peste carne ceapa și usturoiul verde spălate și tăiate mărunt și se mai lasă 10 minute. Se face un sos din legume pasate, bulion, boia de ardei, oțet și vin, care se adaugă peste carne și ceapa și se dă la cuptor până scade puțin. Pentru aromă, după ce se presară verdeața tocată mărunt, se pot pune felii de lămâie.
Iată câteva sfaturi importante de gătit sănătos:
- nu folosiți făină pentru prepararea sosului, ci legume pasate
- folosiți ulei de măsline, rapiță sau de palmier nehidrogenat
- alegeți un vin fără sulfiți
- utilizați sare de mare sau de mină, brută, cu plante aromatice sau cu alge marine bogate în iod și alte substanțe biologic active care interferează cu absorbția grăsimilor și colesterolului, scăzându-le nocivitatea
- preparați garnitura din legume fierte, grilate, sotate. Nu asociați carnea cu cartofi, pâine, orez, mămăliga sau salată orientală. Toți carbohidrații, când sunt asociați cu proteine de origine animală, împiedică digestia. O variantă sănătoasă este salata verde sezonieră, combinată cu andive și asezonată cu ulei de măsline și lămâie. Putem începe masa cu salată verde, de crudități sau legume specifice anotimpului (urzici, leurdă, păpădie, etc.), foarte sănătoase și cu efecte detoxifiante foarte puternice.
Pulpă de miel la cuptor
Ingrediente:
- 1 pulpă de miel
- 5 căței de usturoi
- 2 foi de dafin
- 2 pahare de vin alb
- rozmarin
- sare
- piper
- mentă
- ulei
Într-un vas încăpător se pun căței de usturoi zdrobiți, foi de dafin, rozmarin, piper, sare după gust, ulei, mentă tocată și se amestecă până la omogenizare. Carnea de miel se va ține în această marinată o jumătate de zi, la frigider. Apoi se introduce într-o tavă, se unge cu ulei și se rumenește la cuptor timp de o ora și jumătate.
Ce condimente se pun la friptura de miel?
Este de preferat să folosim în special acele ierburi amare de genul rozmarinului, salviei sau cicoarei. Aceste ierburi amare sunt menționate chiar și în Biblie și se recomandă pentru că ajută și stimulează digestia și mai ales secreția bilei.
Nu uitați că sărbătorile de Paște țin 3 zile – nu trebuie să consumați tot ce ați pregătit în Duminica de Paște! Cei care au ținut post trebuie să fie foarte atenți, pentru a face trecerea treptat de la o alimentație cantitativ mai redusă și compusă din alimente mai ușoare la aceste alimente mai greu de digerat, combinate adeseori și cu alcoolul care îngreunează digestia.
Multă sănătate!
Sursa: Doctor Menci