Argumente împotriva alimentelor gătite
Toate alimentele crude și semințele încolțite reprezintă cea mai sănătoasă variantă de hrană din tot ceea ce ne înconjoară. Alimentele crude sunt pline de enzime care încurajează viața, de vitamine active, de minerale, de proteine și de alte microsubstanțe nutritive. Prin fierberea, înăbușirea, coacerea, călirea, prăjirea în ulei sau la grătar, pasteurizarea sau conservarea alimentelor, substanțele nutritive sunt degradate, iar enzimele sunt distruse integral; practic, toate proprietățile care mențin sănătatea dispar. Gătirea nu le sporește deloc alimentelor valoarea nutritivă. Temperatura ridicată face ca 85% dintre substanțele nutritive să devină indisponibile și distruge în totalitate enzimele.
Distrugerea enzimelor
Prin gătirea hranei, enzimele sunt distruse în întregime. Studiile au arătat că atunci când alimentele sunt încălzite la o temperatură de peste 42°C timp de aproximativ 20 de minute, toate enzimele din hrana respectivă sunt distruse complet și definitiv.
Pierderea proteinelor
Procesul de preparare a alimentelor nu distruge numai enzimele, ci și proteinele. Cele mai multe proteine sunt distruse sau transformate în variante greu de digerat. Studiile finanțate de Departamentul de Agricultură al S.U.A. au ajuns la concluzia că gătirea alimentelor la 205°C (temperatura medie la care se pregătește carnea) a generat o scădere însemnată (de patru până la 30 de ori) a proteinelor solubile din bucățile de carne analizate. Mulți dintre noi consideră carnea principala sursă de proteine, dar adevărul este că probabil beneficiem de o cantitate foarte mică din acele proteine, ca urmare a temperaturii ridicate la care este preparată.
Pierderea vitaminelor
Ca și cum pierderea enzimelor și a proteinelor nu ar fi suficientă, în procesul de gătire sunt afectate și vitaminele. Deși temperatura ridicată nu distruge toate vitaminele, studiile științifice au demonstrat faptul că activitatea acestora este foarte mult diminuată. Se estimează că nu mai puțin de 50% din vitaminele B se pierd prin procesul de gătire. Unele dintre vitaminele B sunt diminuate chiar mai drastic. De exemplu, tiamina (B1) se poate pierde chiar în proporție de 96%, dacă hrana este fiartă timp îndelungat. În mod identic, prin gătire, biotina se poate pierde în proporție de până la 72%, acidul folic, până la 97%, iar vitamina C, până la 80%. De fapt, unul dintre cei mai importanți cercetători în acest domeniu, dr. Viktoras Kulvinskas, în cartea sa, „Survival Report into 21st Century” (Raport de supraviețuire în secolul XXI), ne avertizează asupra distrugerii în proporție de aproximativ 85% a substanțelor nutritive prin procesul de gătire. Cu alte cuvinte, atunci când consumăm hrană gătită, beneficiem doar de 15% din valoarea ei nutritivă, un procentaj și mai mic de proteine și 0% enzime.
Alimentele fierbinți
Nici consumul alimentelor fierbinți nu aduce vreun beneficiu funcțiilor organismului. Acest fapt poate cauza alte probleme legate de enzime. De exemplu, cercetătorii au arătat că este foarte probabil să se producă deranjamente stomacale atunci când consumați băuturi fierbinți. De asemenea, alimentele fierbinți induc riscul apariției unor probleme ale gingiilor, a unor răni ale mucoasei bucale și ale limbii, precum și a cancerului de esofag.
Unul dintre cele mai alarmante studii efectuate de cercetători din domeniul medical arată că o dietă încărcată de alimente gătite poate cauza reducerea țesutului creierului și o creștere în volum a organelor-cheie. De asemenea, hrana gătită suprasolicită glandele endocrine. Sistemul endocrin, împreună cu sistemul nervos reglează apetitul alimentar. Dacă glandele dvs. endocrine știu că ați consumat destule calorii, dar din hrana consumată lipsesc susbstanțele nutritive și enzimele, organismul vă va cere în continuare alimente pentru a-și menține puterea. Rezultatul poate fi creșterea în greutate, epuizarea și o sănătate fragilă.
Totodată, consumul unor cantități mari de alimente gătite afectează întregul sistem imunitar. S-a demonstrat faptul că alimentele gătite practic distrug structura sângelui. Din propriile mele studii asupra celulelor vii și activității sangvine a pacienților mei, am descoperit că indivizii care consumă numai mâncare gătită au celulele sangvine într-o permanentă stare de alertă (ca și cum s-ar lupta în mod constant cu o infecție). Ca rezultat, globulele albe sunt suprasolicitate, afecțiune care se numește „leucocitoză”. Aceasta este extrem de nocivă pentru sistemul imunitar. În astfel de condiții, atunci când în organism apare o infecție reală, sistemul imunitar nu va mai fi capabil să reacționeze. Este ca și când ați tura permanent motorul automobilului; s-ar putea să explodeze și să nu mai pornească deloc. În cazul nostru, alimentele gătite fac să ne explodeze aparatul circulator, sistemul imunitar și organele.
Acțiunea de echilibrare
Totuși, vestea bună ne este dată de unul dintre cercetătorii care au susținut lucrări la Congresul Internațional de Microbiologie, dr. Paul Kouchakoff, care a demonstrat faptul că alimentele crude, chiar și alimentele gătite la temperaturi sub 188°C, pot preveni creșterea numărului globulelor albe în organism. Probabil lucrul cel mai important, totuși, este constatarea dr. Kouchakoff că un consum de aproximativ 50% alimente crude și 50% alimente gătite poate preveni leucocitoza. Deci, nu trebuie să renunțați definitiv la gătit sau la consumul de alimente calde. Puteți să le consumați în continuare, însă trebuie să contrabalansați cu alimente crude.
Deși vreau să cunoașteți toate avantajele pe care vi le oferă creșterea aportului de fructe crude, legume și germeni de semințe în alimentație, nu vă recomand să mâncați tot timpul numai alimente crude. În schimb, vă recomand să consumați mai multe alimente crude și de fiecare dată când mâncați un aliment gătit, contrabalansați-l cu crudități. Asocierea alimentelor gătite cu crudități este cea mai bună variantă.
Să alegem cruditățile
Când doriți să gătiți ceva, dacă este posibil, încercați mai degrabă să încălziți alimentele, decât să le fierbeți. De exemplu, este evident faptul că trebuie să fierbeți puțin ingredientele dacă doriți să faceți o supă. Dar puteți, totuși, să rămâneți pe tărâmul crudităților. După ce supa este gata și bună de mâncat, puteți să adăugați diferite legume proaspete, crude, chiar înainte de a o pune în farfurie. În acest fel, puteți savura o supă fierbinte în mijlocul iernii, asigurându-vă că beneficiați în același timp de porția substanțială de crudități (legume nefierte deloc), introduse în supă.
Concluzie
Cei mai mulți dintre noi pur și simplu nu mănâncă suficiente alimente crude. Nu trebuie să renunțați acum la toate alimentele gătite. Trebuie doar să introduceți mai multe alimente crude în regimul dvs. zilnic. Când gătiți, preferați să încălziți, în loc să fierbeți. Alimentele crude și germenii diferitelor semințe ne furnizează o paletă mai largă de substanțe nutritive și enzime decât orice alt tip de alimentație. Nu vă privați de calitățile lor generatoare de energie și întăritoare ale sănătății. Mesajul meu este simplu: consumați cât mai puține alimente gătite și cât mai multe alimente crude.