Consumul de ouă: bun sau rău pentru organism?
Ouăle roșii pe care toată lumea le pregătește cu drag în această perioadă, pe lângă faptul că au o valoare simbolică, au și o valoare nutrițională semnificativă, acestea mai fiind numite și „bombă nutritivă”. Din acest motiv ouăle consumate într-un număr mai mare, pot să afecteze starea de sănătate.
De Paște, obiceiul colorării ouălor s-a transmis creștinilor încă din cele mai vechi timpuri și este practicat până în ziua de azi. Oul reprezintă un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului, datorită aportului de factori nutritivi indispensabili organismului. Din punct de vedere nutrițional este un aliment complet, conține proteine cu valoare biologică mare, glucide, lipide, vitamine (B1, B3, B5, B6, B9, B12, D, E, A) şi minerale (Na, K, Mg, P, Ca, Fe etc.). Din punct de vedere caloric 100 de grame de ou au 153 de calorii.
Efectele benefice a consumului de ouă
Mâncate în mod moderat, previn coagularea sângelui și formarea trombilor datorită proteinelor anticoagulante din gălbenușul acestora. De asemenea, ajută la funcționarea creierului, a sistemului nervos central și a sistemului cardiovascular deoarece conțin colină, o substanță absolut necesară pentru organism și care se găsește în gălbenușul de ou.