Pâine de casă cu maia
Citește și: Adevărul despre pâine
Rețetă maia
Ustensile necesare:
- 2 castroane mari din sticlă sau inox
- prosop de bucătărie
- lingură de lemn
- borcan de 1 litru, cu capac
Ingrediente:
- 1 cană de făină integrală bio de secară
- 1 cană de apă rece
- plus alte 3 căni de făină și 3 căni de apă
Mod de preparare:
Ziua 1: Într-un castron, amestecă 1 cană de făină cu 1 cană de apă rece. Acoperă cu un prosop de bucătărie și lasă la cald pentru 24 de ore.
Ziua a 2-a: Mută amestecul din castronul ce a stat la cald, într-un alt castron curat, adaugă 1/2 cană de făină și 1/2 cană de apă, amestecă bine, acoperă și lasă din nou la cald.
Zilele 3-7: Repetă procesul din ziua 2.
Cam după ziua a 3-a, maiaua începe să fermenteze (se vor vedea mici bule) și va căpăta un miros acid, oarecum asemănător cu vinul. După 7 zile, maiaua poate fi folosită pentru copt.
Dacă nu o folosești imediat, maiaua poate fi păstrată la frigider, într-un borcan de sticlă cu capac (capacul să nu fie foarte strâns). Este normal ca o parte din lichid să se separe în timp ce maiaua stă la frigider.
Când faci pâine, ia o parte din maia, pune în loc făină și apă, amestecă bine și pune-o în frigider, în borcanul de sticlă (nu este bine ca maiaua să stea mai mult de o săptămână fără să i se adauge făină și apă). Dacă ai nevoie de 2 căni de maia, pune la loc 2 căni de făină și 2 căni de apă.
Rețetă pâine
Ustensile necesare:
- lighenaș pentru frământat
- tavă de copt / cuptor electric pentru pâine
- lingură de lemn
Ingrediente (2 pâini):
- 600 ml. de maia, lăsată la temperatura camerei cel puțin 8 ore (așa crește cel mai bine)
- 1,2 kg. făină integrală de grâu
- 1/2 cană de apă
- 1/2 linguriță sare
Mod de preparare:
1. Se pune maiaua (ajunsă la temperatura camerei), apa și sarea în lighenaș și se amestecă cu o lingură de lemn până se dizolvă sarea.
2. Se adaugă treptat făina, amestecând încontinuu. Spre final, se dă lingura deoparte și se frământă cu mâna.
3. Dacă aluatul este prea gros, poți să mai adaugi puțină apă. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare și ar trebui să poți frământa cu ușurință.
4. Se frământă 10-15 minute cu mâna (dacă este greu cu mâna, poți apela la robotul de bucătărie).
5. Se ung tăvile cu puțin ulei de măsline / unt și se pune aluatul în tăvi, fără să-l apeși prea mult (pâinea va crește și va deveni uniformă).
6. Se crestează în câteva locuri cu un cuțit, se acoperă cu un prosop și se lasă la temperatura camerei 4-12 ore (cu cât sunt lăsate mai mult, cu atât vor crește mai bine).
7. Pâinea se coace la 175°C timp de 1 oră. Se pot tăia felii abia după ce s-a răcit bine. O poți păstra o săptămână la temperatura camerei.
Poți face pâinea și în cuptorul pentru pâine. Setează un program scurt și lasă să frământe cam 20 de minute, apoi oprește cuptorul și lasă la crescut peste noapte sau de dimineață până seara. După ce a crescut, optează pentru un program de coacere (fără frământare).
Gustul unei asemenea pâini este mai acrișor, textura este mai densă, însă cei care se obișnuiesc cu ea, cu greu se întorc la pâinea crescută cu drojdie.
Sursa: Jurnal de nutriție
Citește și: Adevărul despre pâine